"Vrienden van Libië" geven bevroren tegoeden vrij

Op de Libië-conferentie in Parijs hebben 60 landen en organisaties unaniem opgeroepen om de bevroren Libische tegoeden vrij te geven aan de nieuwe machthebbers in Tripoli. De NAVO-operatie in Libië blijft voortduren zolang de troepen van Khaddafi een gevaar vormen.

De conferentie van "Vrienden van Libië" was een initiatief van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron, de twee gangmakers van de internationale militaire ingreep in Libië (foto). Ook de datum was geen toeval, want 1 september is de dag waarop Khaddafi in 1969 met een staatsgreep aan de macht kwam en dat stond symbool voor het nieuwe Libië dat in Parijs vorm moest krijgen.

Zoals verwacht hebben de 60 deelnemers aan de top unaniem opgeroepen om de bevroren Libische tegoeden in het buitenland vrij te geven. Het zou gaan om 150 miljard dollar, maar volgens de Franse president Nicolas Sarkozy zou daarvan meteen 15 miljard ter beschikking worden gesteld van de Nationale Overgangsraad die de macht heeft overgenomen in Tripoli.

In ruil eiste Sarkozy van die Libische rebellen wel dat ze zich zouden inzetten voor de democratisering en de verzoening in hun land. Mustafa Abdel Jalil, de voorzitter van de overgangsraad, voegde meteen de daad bij het woord en heeft zijn landgenoten opgeroepen tot stabiliteit, vrede en verzoening.

NAVO-operaties gaan gewoon door

Nog op de top heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen aangekondigd dat de militaire operatie van de alliantie in Libië zal voortduren zolang er een bedreiging is van het regime van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi tegen de bevolking. 

Rasmussen kreeg daarvoor bijval van de Franse president Nicolas Sarkozy, van de Britse premier David Cameron en van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere merkte op dat de dreiging van de troepen van Khaddafi nog niet achter de rug is.

Vanackere merkte wel op dat in maart 20 landen -waaronder België- zijn begonnen met de militaire operatie- maar dat de steun voor de Libische rebellen nu tot 60 is gegroeid. Hij vindt ook dat die "nieuwe" vrienden van Libië nu ook maar een bijdrage moeten leveren in de wederopbouw van het land en in het versterken van de veiligheid.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon wil zo snel mogelijk een burgermissie naar Tripoli sturen. Op termijn denkt hij aan het sturen van rechters en politiemensen om de overgang naar de democratie te ondersteunen.

Europa heft sancties op

Net voor de start van de bijeenkomst maakte de Europese Unie bekend dat het de sancties tegen 28 Libische "entiteiten" opheft. Het gaat om bedrijven of autoriteiten die actief zijn in de haven-, energie- en banksector.

De maatregel moet Libië helpen om zijn economie opnieuw op de rails te krijgen. Over welke "entiteiten" het precies gaat wordt morgen bekendgemaakt. Dan verschijnen de namen in het Europese Publicatieblad.

Europa zou ook bereid zijn om waarnemers te sturen bij toekomstige democratische verkiezingen in Libië.