"Wij zijn geen vrouwen en zullen voortstrijden"

De voortvluchtige Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi zegt dat hij zich niet zal overgeven en dat hij de strijd blijft voortzetten. Hij heeft dat gezegd in een audioboodschap die is uitgezonden op de Arabische nieuwszender Al-Arabiya en de Syrische zender Arrai.

"Wij geven ons niet over. Wij zijn geen vrouwen en wij zullen de strijd voortzetten", liet een strijdvaardige Khaddafi optekenen. Hij zei ook dat de stammen in Sirte en Bani Walid, ten oosten van de hoofdfstad Tripoli, weerstand zullen blijven bieden. "Zelfs al hoort u mijn stem niet, blijf u verzetten", zei de Grote Gids tot zijn aanhangers.

De rebellen vermoeden dat Kaddhafi en zijn zoon al-Saadi zich ophouden in Bani Walid. Die zoon zou hebben geprobeerd een akkoord te bereiken met de opstandelingen.

De rebellen hebben het ultimatum voor de Khaddafi-getrouwen nog maar eens verlengd. De loyalisten in Sirte hadden eerst tot zaterdag, maar krijgen nu nog een week de tijd om zich over te geven. "Zolang Khaddafi zelf niet gepakt wordt, is men nog altijd niet 1.000 procent zeker dat het veilig is hier", zegt de Vlaamse cameraman Daniël Demoustier, die zich in Tripoli bevindt.