Augustus 2011 was "zeer nat en somber"

Augustus is een "zeer natte en sombere" zomermaand geworden. Allicht had u dat de voorbije weken zelf al gemerkt, maar het wordt nu ook officieel bevestigd door de maandcijfers van het KMI.

Het klimatologisch overzicht van augustus 2011 dat het KMI op zijn website heeft gepubliceerd, toont aan dat augustus zeer nat en somber was.

De zon scheen vorige maand alles bij elkaar geteld 144 uur en 41 minuten, wat "zeer abnormaal" is. Met "zeer abnormaal" wordt een verschijnsel bedoeld dat 1 keer in 10 jaar wordt bereikt of overtroffen. Het normale aantal uren zonneschijn dat we in augustus mogen verwachten, is 190 uur. Toch kan het nog slechter. De somberste augustusmaand sinds de start van de metingen is augustus 2006, toen scheen de zon 96 uur en 54 minuten.

Eveneens "zeer abnormaal" in augustus 2011 waren het aantal neerslagdagen en de hoeveelheid neerslag die er gevallen is. Vorige maand werden 22 neerslagdagen geteld waarop in totaal 189,3 mm neerslag gevallen is. Normaal voor augustus zijn 14,5 neerslagdagen met 79,3 mm neerslag. De natste augustusmaand tot nu is die van 1996, toen viel er 231,2 mm neerslag. Met 23 stuks spant augustus 2010 de kroon inzake het aantal neerslagdagen.

De andere parameters voor augustus 2011 blijken statistisch normaal te zijn. Zo bedroeg de gemiddelde temperatuur 17,3 graden (normaal voor een augustusmaand is 18 graden), de gemiddelde maximumtemperatuur 21,9 graden (normaal 22,6 graden) en de gemiddelde minimumtemperatuur 13,2 graden (normaal 13,6 graden).

Er waren vorige maand 15 onweersdagen, maar ook dat blijkt volgens de statistieken niet abnormaal te zijn. In een normale augustusmaand worden 14,3 onweersdagen geteld.

De klimatologische zomer loopt van juni tot en met augustus, maar op de statistische cijfers daarvoor van het KMI is het nog even wachten. Nog even geduld dus, om te kunnen zeggen of de zomer van 2011 in de geschiedenis geboekstaafd kan worden als normaal of niet.