Conferentie van meer dan 60 "vrienden van Libië"

In Parijs wordt een grote conferentie gehouden over de toekomst van Libië. De conferentie van de zogenoemde "vrienden van Libië" moet het land voorbereiden op de periode nadat Moe'ammar Khaddafi is afgetreden of van de macht is verdreven.

In totaal zijn er vertegenwoordigers van meer dan 60 landen, net als vertegenwoordigers van de Nationale Overgangsraad van de Libische rebellen. Alle landen die hebben deelgenomen aan de militaire interventie van de NAVO in het land zijn aanwezig, maar ook landen die niet hebben deelgenomen aan de NAVO-operatie, zoals China en Rusland, zijn uitgenodigd. Voor ons land zijn premier Yves Leterme (CD&V) en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) aanwezig. Ons land heeft F-16-vliegtuigen gestuurd die bombardementen uitvoeren.

Het initiatief voor de conferentie gaat uit van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron. De bedoeling is een plan op te stellen voor de heropbouw van Libië naar een democratische samenleving om een scenario zoals in Irak na de Amerikaanse interventie te vermijden.

"Voor mij is het belangrijk om de dialoog aan te gaan met de Overgangsraad zodat we weten hoe de zaak zal gestructureerd zal worden en op welke termijn er verkiezingen zullen komen", zegt Leterme in "De ochtend" op Radio 1. "Misschien nog belangrijker is hoe de internationale gemeenschap die overgang kan helpen begeleiden, met het oog op het terugtrekken van ons militair engagement."

Momenteel is er discussie over het geld van Libiërs op buitenlandse rekeningen die bevroren werden. Gisteren heeft Groot-Brittannië al voor 1,1 miljard euro Libisch geld vrijgemaakt voor de Nationale Overgangsraad. Ook andere landen willen de gelden weer vrijgeven, maar voorlopig stoten die voorstellen op een njet bij Rusland.

"Wij zullen vragen aan het VN-sanctiecomité om 100 miljoen euro van Libische tegoeden die in ons land bevroren zijn, vrij te maken om te helpen bij de humanitaire noden en de heropbouw van Libië", zegt Leterme. Los daarvan, zal ons land 6 miljoen euro in onze begroting vrijmaken voor de opvang van vluchtelingen en de ondersteuning van de overgang naar een stabiele democratie.

België wil ook zijn ambassade in de hoofdstad Tripoli zo snel mogelijk heropenen. Ons land is ook bereid een identificatieteam naar Libië sturen om te helpen bij het identificeren van de vele burgerslachtoffers die tijdens de strijd in het land gevallen zijn.