Europa reikt nieuwe Libië helpende hand

De Europese Unie is bereid om de nieuwe Libische autoriteiten te helpen bij de opleiding van een democratische politiemacht. Europa wil ook helpen bij de recuperatie van wapens uit het conflict en de bewaking van de grenzen. Dat zegt het hoofd van het Europese buitenlandbeleid, Catherine Ashton. Intussen erkennen ook almaar meer landen het nieuwe Libische regime.

Om vijf uur vanmiddag start in Parijs de internationale Libiëconferentie. 60 wereldleiders komen er samen om de toekomst van het land uit te tekenen.

"Deze bijeenkomst biedt ons de gelegenheid om na te denken over het werk dat op lange termijn voor ons ligt om het Libische volk te helpen in zijn ambitie om een democratisch land te zijn", zo zei Ashton vanmorgen in Brussel.

Europa denkt in de eerste plaats aan humanitaire en medische hulp maar wil ook meehelpen om het land opnieuw veilig te maken. Zo wil de EU onder meer helpen om de wapens uit het conflict te recupereren, politieagenten op te leiden en democratische verkiezingen te organiseren.

Europa hielp eerder ook al Irak en Afghanistan bij het uitbouwen van een democratische politiemacht.

De NAVO heeft ook al zijn steun toegekend op dat vlak. Maar het zijn de Verenigde Naties die hierover de uiteindelijke beslissing zullen nemen.

Verdere erkenning voor nieuwe regime

Intussen hebben ook buurland Algerije en Rusland laten weten dat ze de rebellenbeweging erkennen als de nieuwe Libische autoriteit.

Eerder deze week had Rusland in de VN-Veiligheidsraad het voorstel van Frankrijk en Duitsland om de geblokkeerde Libische tegoeden in hun land te laten vrijgeven, nog afgeketst.  Groot-Brittannië mocht gisteren wel voor 1,1 miljard euro aan Libisch geld vrijmaken.

Eén van de doelstellingen van de Libiëconferentie is ook om na te gaan hoe de Libische tegoeden in het buitenland verder kunnen worden vrijgegeven. Wereldwijd is er voor miljarden euro's aan Libisch geld geblokkeerd op buitenlandse rekeningen.

Verwacht wordt dat ook de nieuwe Libische interimregering met een pak eisen aan de onderhandelingstafel zal verschijnen. Het is vandaag overigens dag op dag 42 jaar geleden dat kolonel Khaddafi met een staatsgreep de macht veroverde in Libië.

Ook ons land is aanwezig op de conferentie. België wordt vertegenwoordigd door ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) en zijn partijgenoot Steven Van Ackere, ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken.

In Libië zelf hebben de rebellen het ultimatum voor de Khaddafi-getrouwen nog maar eens verlengd. De loyalisten in Sirte hadden eerst tot zaterdag maar krijgen nu nog een week de tijd om zich over te geven.