Lufthansa wil Brits filiaal BMI verkopen

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa zoekt een koper voor het filiaal British Midlands (BMI). Lufthansa had dat bedrijf drie jaar geleden overgenomen.

Officieel past British Midlands niet in het strategisch model van Lufthansa, maar het is duidelijk dat BMI de verliezen opstapelt en niet echt tegemoetkomt aan de wensen van het doorgaans succesvolle Duitse moederbedrijf. Dat had BMI drie jaar geleden overgenomen.

British Midlands bezit onvoldoende slots voor vertrek en aankomst op de Londense luchthaven Heathrow en bovendien is de concurrentie op het luchtverkeer in Groot-Brittannië en over het Kanaal erg scherp.

Ook heeft BMI zwaar te lijden van de terugval van het vliegverkeer naar bestemmingen in Noord-Afrika. British Midlands werd opgericht in 1949 en was lange tijd de rivaal van British Airways. In 2009 werd het overgenomen door Lufthansa dat daarvoor al een groot belang had.

BMI telt 3.600 werknemers en vliegt vanuit Britse luchthavens met 45 vliegtuigen naar bestemmingen in Europa, in Rusland, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Lufthansa is een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld en is onder meer ook eigenaar van Austrian Airlines, Brussels Airlines, SWISS en het Scandinavische SAS. Lufthansa is samen met United uit de VS en Singapore Airlines de groep van sterkhouders van de wereldwijde Star Alliance.