Opvolger van "Madame non" is "Monsieur discret"

Benoît Lutgen, in Vlaanderen doet de naam bij weinigen een belletje rinkelen. Daar komt evenwel verandering in, want vanaf vandaag staat de man aan het hoofd van de Franstalige christendemocraten van het CDH. Hem wacht de zware taak om Joëlle Milquet op te volgen.

Zeggen dat Lutgen bij het Vlaamse publiek nog niet echt bekend is, is een open deur intrappen. Maar, op minister-president Rudy Demotte (PS) na, kan hetzelfde gezegd worden van al zijn collega's in de Waalse regering, waar Lutgen de departementen Openbare Werken, Landbouw, Natuurbehoud, Landelijke aangelegenheden en Erfgoed beheert.

Dat de 41-jarige christendemocraat uit Bastenaken dit jaar de fakkel zou overnemen van Joëlle Milquet is al bekend sinds 2009, toen hij haar running mate was bij de voorzittersverkiezingen. Toch bleef Lutgen tot nog toe altijd in de schaduw. Een rol die de man wel ligt. Op Facebook of Twitter moet je hem bijvoorbeeld niet zoeken, een zeldzaamheid bij de huidige generatie politici.

In Wallonië heeft Lutgen, al minister sinds 2004, intussen wel een brede bekendheid opgebouwd. In die mate zelfs dat hij in een verkiezing van Le Vif Weekend -zowat de Franstalige Knack Weekend- door de lezers werd verkozen tot "Meest sexy man van Wallonië". Voor de volledigheid, op nummer 2 stond een collega-politicus: PS-minister Paul Magnette.

Een zoon van zijn vader

Ook opmerkelijk aan de man: hij heeft geen diploma hoger onderwijs, noch van een hogeschool, noch van een universiteit. Het heeft hem niet tegengehouden om snel carrière te maken binnen zijn partij. In 1995 wordt hij jongerenvoorzitter van de PSC-afdeling van Bastenaken. In 2001 is hij al nationaal partijsecretaris. Wat de Luxemburger dan weer gemeen heeft met zovele andere politici is een bekende vader, Guy Lutgen, oud-senator en ooit Waals minister.

Wanneer hij de komende dagen mee aan de onderhandelingstafel aanschuift, ontmoet hij daar dan ook enkele andere "zonen van": Charles Michel (MR) en Alexander De Croo (Open VLD). Bruno Tobback (SP.A) volgt waarschijnlijk wat later nog.

Over wie de formatiegesprekken zou voeren voor het CDH was er grote onduidelijkheid. Als voorzitter komt de taak in principe aan Lutgen toe, maar voorlopig is afgesproken dat hij en Milquet de taken zullen verdelen. De afscheidnemende voorzitster, bijna 12 jaar lang aan het hoofd van de partij, zal de communautaire onderhandelingen leiden, de nieuwe voorzitter zal het sociaal-economische voor zijn rekening nemen.

“La Wallonie profonde”

De aanwezigheid van Lutgen zal dus wellicht niet meteen veel veranderen aan de communautaire gesprekken. Misschien tot spijt van de Vlaamse partijen, want van Lutgen, afkomstig uit het landelijke Luxemburg, wordt gezegd dat hij meer in contact staat met “La Wallonie Profonde” en dus minder nauw verbonden is met de Brusselaars en de Franstaligen in de rand.

Al moet daarbij wel gezegd worden dat hij zich liet opmerken met een zware uitval -"Brusselaars zijn geen “untermenschen”"- aan het adres van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), toen die had gezegd dat Brussel nooit een volwaardig derde gewest zou worden.

Algemeen wordt verwacht dat Lutgen op termijn de partij opnieuw aansluiting zal laten zoeken bij de meer rechtse achterban. Binnen de partij werd wel eens gemord over de "te linkse" Milquet, die het lot van de partij verbond aan de PS van Di Rupo. Lutgen wacht nu de zware taak om de partij uit het electorale slop te halen. De laatste peilingen geven het CDH nog maar rond de 10 procent van de stemmen.

Klaar zou hij in ieder geval moeten zijn na 2 jaar in de wachtkamer. "Nergens anders wordt de opvolging zo lang op voorhand voorbereid en in geen enkele andere partij wordt de nieuwe generatie zo goed klaargestoomd als bij het CDH", verkondigde Milquet onlangs nog.

Joris Truyts