Tiental schepen in de file aan Brugse Ringvaart

Op de Brugse Ringvaart staan schepen sinds gisteren regelmatig in de file bij de verbindingssluis tussen de vaart en de haven van Zeebrugge. Gisterochtend is de trekker van de sluisdeur gebroken waardoor de sluis enkel bij een bepaalde tijstand open kan.

De verbindingssluis aan de Ringvaart is een cruciale plaats voor de haven van Zeebrugge, want alle binnenvaartschepen die naar de haven willen of de haven willen verlaten, moeten daar passeren. Aan beide kanten van de sluis lagen vanochtend verschillende schepen stil tot de sluis weer open kon. Enkel bij een bepaalde tijstand -als er weinig sluiswerk bij komt kijken- lukt het om de sluis open te zetten en de schepen door te laten.

Rond 12 uur kon de sluis even opengezet worden en konden de gestrande schepen voortvaren. Het probleem van de defecte trekker zou pas zaterdag helemaal opgelost kunnen worden. Tot dan moeten de kapiteins van de binnenvaartschepen rekening houden met een mogelijke vertraging.

Volgens de voorzitter van de haven Joachim Coens is de verbindingssluis dringend aan vernieuwing toe, de sluis is de laatste maanden al verschillende keren kapot gegaan. "De laatste tijd zijn er al veel problemen geweest, in mei, in juli, nu in augustus. Dat gebeurt heel plots dat de sluis kapot is en dan duurt het enkele dagen voor die weer werkt."