Top Kilimanjaro is thuishaven van een hond

Een groep bergbeklimmers heeft op de top van de Kilimanjaro een opmerkelijke ontdekking gedaan. Op ruim 5.000 meter hoogte zagen ze hoe een hond hen doodleuk passeerde. Dierenartsen staan voor een raadsel hoe het dier op die hoogte weet te overleven.

De bergbeklimmers waren zo geschrokken van hun ontdekking, dat ze achteraf meteen de lokale media contacteerden. In Kenya's Daily zegt een dierenarts verrast te zijn dat een hond zich op die ijsvlakte in leven weet te houden. "Een hond die op de Kilimanjaro leeft, dat is echt een rariteit", aldus Wilfred Marealle. Volgens Antoine le Galloudec, een van de bergbeklimmers, stond de hond op nauwelijks een meter van hem.

Een groep experten is samengekomen om te onderzoeken hoe de hond het op die onherbergzame plaats kan uithouden. Op de plaats waar het dier werd gespot, komen de temperaturen niet boven het vriespunt uit. Bergbeklimmers worden zelfs gewaarschuwd voor de gevaren van hoogteziekte.

Een van de theorieën is dat het om dezelfde hond gaat die tien jaar geleden werd opgemerkt. Toen zagen bergbeklimmers ook al een hond op de Kilimanjaro, met dat verschil dat het dier op veel lagere hoogte werd opgemerkt.

lees ook