335 banen op de tocht bij TBP in Geel

De rechtbank van koophandel in Turnhout heeft de elektronicaproducent TBP in Geel failliet verklaard. 335 mensen dreigen daardoor hun baan te verliezen.

TBP Electronics Belgium in Geel was vroeger een vestiging van Alcatel-Bell. Bij het bedrijf worden onderdelen voor modems en televisietoestellen geproduceerd.

Begin dit jaar had de directie al eens bekendgemaakt dat minstens 130 van de 335 banen zouden moeten verdwijnen. Maar toen de situatie in april verbeterde, werd het voornemen tot collectief ontslag weer ingetrokken.

Een maand geleden werd bij de rechtbank een verzoek tot bescherming tegen schuldeisers ingediend. Het bedrijf kreeg een strak herstructureringsplan opgelegd. Omdat de voorwaarden niet konden worden nageleefd, heeft de rechtbank het faillissement uitgesproken.

De vakbonden reageren erg ontgoocheld. "We dachten tot voor kort dat alles hier op wieltjes liep", zegt Mario Lenaerts van ACV-CSC Metaal Kempen. "De financiële problemen die begin augustus opdoken, kwamen als een verrassing. De voorbije weken werd nog gezocht naar investeerders of overnemers, maar de tijd was te kort om zo'n deal rond te krijgen."

De bonden zullen voor het personeel een correcte regeling uit de brand proberen te slepen. Leo Lauwerysen van het LBC-NVK Kempen sluit de mogelijkheid van een doorstart niet uit. "Er hadden zich al enkele kandidaat-overnemers gemeld, dus dat spoor blijft nog open."