"Die bijna-mondkus was gênant, maar wel gedurfd"

Het werd nog even spannend na de eerste rondewedstrijd op de US Open tussen de Fransman Gael Monfils en de Bulgaar Grigor Dimitrov. Terwijl Dimitrov voor een volle mondkus ging, als felicitatie voor een goed gespeelde wedstrijd, wist Monfils hem nog net de wang toe te keren. De beelden en foto’s verspreidden zich supersnel op het internet. Verslaggevers en redacteurs lieten hun gedachten daarbij de afgelopen dagen maar al te graag de vrije loop.

Het was dan ook vrij ongezien in het macho-tenniswereldje, de kuspoging van de 20-jarige Bulgaar. Naast woordspelingen afgeleid uit de overwinning van Monfils "in straight sets" -"straight" betekent zowel zonder setverlies als heteroseksueel-, konden we ook onder meer volgende commentaren terugvinden:

- "Blijkbaar had Dimitrov geen moeite met zijn verlies, die er helemaal klaar voor was een goeie ouwe smakkerd op de lippen van Monfils te plaatsten. Misschien had hij toch beter gekozen voor een handdruk. Want die Europese kussen kunnen zo verraderlijk zijn!" (radiozender MIX 501.1)

- "Het mag dan vreemd geleken hebben, uiteindelijk zullen ook mannen hierin beter worden, na een periode van ervaring. Door de grotere tolerantie tegenover homoseksuelen in de VS en meer mensen die de nadruk leggen op gelijkheid tussen de geslachten is het misschien wel tijd dat de kus na een wedstrijd ook bij mannen veld wint." (Total Pro Sports)

- "Was het onbedoeld of verwachtte hij dat Gael de kus zou beantwoorden? Wat dus niet gebeurde -met Gael die verbaasd op een half-geamuseerde, half-vertwijfelde manier zijn hoofd terugtrekt-. Eén ding is zeker: hij zal dit nooit ofte nimmer te boven komen." (Foot Fault)

- "Het verschil tussen Europeanen en homoseksuelen is nu al door zo’n dunne lijn gescheiden. Alstublieft, maak het niet nog moeilijker voor ons." (Dirty Program)

- "Op het einde van de wedstrijd bleek Dimitrov danig onder de indruk te zijn van de Franse tennisspeler, dus ging hij helemaal voor een na-wedstrijdkus. Het was gênant, maar wel gedurfd." (Anzorena Tennis Pro)

- "Tenniswedstrijden creëren veel spanning. Wanneer die erop zitten laten de spelers de spanning helemaal van zich aflopen en gooien de remmen los. Dit was zeker het geval bij Dimitrov." (Mundo D)

- "Tot ontzetting van Dimitrov verloor hij niet alleen de wedstrijd, maar het was duidelijk dat Monfils zich ook nog verzette tegen zijn initiatief." (You Tennis)

- "Dimitrov zal de volgende keer zonder enige twijfel voor de handdruk gaan." (Live Flash Score)

- "Dimitrov en Monfils ontmoetten elkaar aan het net met de meest vreemde kus sinds de middelbare school. Al kan het zijn dat dat alleen maar zo lijkt voor de niet zo geletterde Amerikanen als we zelf zijn." (Deadspin)

- "Het zag ernaar uit dat hij voor een volle kus op de lippen ging. We zijn wel wat geknuffel gewoon op de tennisbaan, maar dat gebeurt voornamelijk door de lieftallige tennismeisjes. Dat zou best ook zo blijven..." (Sports Yahoo)

Intussen zijn er ook al "romantische bewerkingen" op YouTube verschenen. Bijvoorbeeld met een soft muziekje op de achtergrond wordt het kus-effect nog meer geaccentueerd.

lees ook