Akkoord over Europees olie-embargo tegen Syrië

De Europese Unie verbiedt de invoer van ruwe olie uit Syrië, en dat uit protest tegen de schending van de mensenrechten in dat land. Dat is beslist tijdens een top van de ministers van Buitenlandse Zaken in Polen. De EU hoopt daarmee Syrië in het hart te raken, want de olie-inkomsten zijn belangrijk voor het land.

De EU-landen zijn het eens geworden over een olie-embargo tegen Syrië. Ook is er besloten dat er een verbod komt op het verzekeren en financieren van olie-exporten. Op die manier moet worden voorkomen dat landen onder het embargo proberen uit te komen.

Syrië is op de oliemarkt een kleine speler, maar heeft de olie-inkomsten nodig. Het land produceert zo'n 400.000 vaten olie per dag: 250.000 voor binnenlands gebruik en 150.000 voor het buitenland (goed voor 3 miljard euro). Europa koopt 95 procent van de Syrische petroleum. Gevreesd wordt dat Syrië naar alternatieven zoekt, mogelijk export van olie naar China.

Voorts zal de EU meer geld op Europese banken bevriezen en het inreisverbod uitbreiden. Intussen zouden de Syrische veiligheidsdiensten vandaag opnieuw hebben geschoten om duizenden betogers tegen het regime van president al-Assad uit elkaar te drijven. Daarbij vielen volgens activisten minstens 13 doden en verschillende gewonden. Uit cijfers van de VN blijkt dat de afgelopen zes maanden bij het protest meer dan 2.200 doden vielen.