Ambtenaren liegen bij bloed geven voor dagje vrijaf

Het Rode Kruis wil dat ambtenaren niet langer een dag verlof krijgen als ze bloed geven. Voor sommige ambtenaren is een dagje vrijaf vaak voldoende om gezondheidsrisico's te verzwijgen. De Vlaamse regering gaf in juni al een principiële goedkeuring voor het schrappen van de verlofdag. De vakbonden spreken in een eerste reactie over een "belediging" voor de personeelsleden.

In het magazine "13" van het Vlaams overheidspersoneel legt Rode Kruis-topman Philippe Vandekerckhove uit dat het onmogelijk is om elk bloedstaal te testen op alle mogelijke ziekten en dat de bloedgevers voor elke gift een medische vragenlijst invullen. Die vragenlijst pleit naar een mogelijk verhoogd risico voor bepaalde aandoeningen. Wie naar een risicoland in Afrika is gereisd, mag zo een tijdlang geen bloed geven. Ook holebi's mogen geen donor zijn.

Het Rode Kruis stelt dat heel wat ambtenaren risico's verzwijgen. "Donoren kunnen ons achteraf anoniem melden dat hun bloed toch niet bruikbaar is. Zulke meldingen komen vaker voor bij bloedgevers die een vrije dag krijgen", klinkt het. Ambtenaren kunnen op die manier vier verlofdagen per jaar krijgen.

Een recent arrest van het Europees Hof van Justitie stelt dat de compensatie voor bloed geven niet langer mag duren dan de tijd die nodig is voor de donatie en de verplaatsing. De Vlaamse regering gaf op 24 juni al een principiële goedkeuring om de extra verlofdagen te schrappen en gaat nu onderhandelen met de vakbonden. Op het federale niveau zijn er voorlopig geen plannen om de bestaande regeling aan te passen.