EU is boos over groter Grieks tekort

De Europese Unie en het Internationaal Muntfonds zijn boos omdat het begrotingstekort van Griekenland dit jaar een pak hoger oploopt dan eerder vooropgesteld. Dat kan de uitbetaling van de volgende schijf van het EU/IMF-hulpplan in het gedrang brengen.

Een team van experten van de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF zijn al enkele dagen in Athene voor een controlebezoek. De gesprekken met de Griekse overheid verlopen echter moeizaam en zijn nu opgeschort tot 14 september. Volgens de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos is dat nodig om een aantal cijfers te verifiëren.

Feit is wel dat de inspecteurs van de EU en het IMF er niet over te spreken zijn dat het Griekse begrotingstekort ondanks de harde besparingen blijft oplopen. Dit jaar zou dat minstens 8,6% van het bruto binnenlands product bedragen in plaats van de 7,6% die de Griekse regering had vooropgesteld.

Volgens de Griekse regering komt dat omdat de economie sterker inkrimpt dan verwacht. Dit jaar zou dat met 5% zijn, maar de EU en het IMF wijten het hogere tekort vooral aan andere factoren.

Zo bespaart de Griekse regering weliswaar zwaar, maar tegelijk komen de inning van de belastingen, het openen van de economie en de privatiseringscampagne niet echt van de grond, waardoor de Griekse staat inkomsten misloopt.

Volgende schijf van het hulpplan of niet?

De gesprekken zijn niet afgesprongen, maar verlopen duidelijk niet in een goede sfeer. Van die onderhandelingen hangt het overigens af of Athene deze maand de volgende schijf van 8 miljard euro van het totale hulppakket van 110 miljard euro zal krijgen of niet.

Deze maand vervallen er geen Griekse schulden, maar tegen eind dit jaar moeten er wel voor 10 miljard euro Griekse staatsbons worden terugbetaald met nieuwe leningen.

De EU en het IMF ergeren zich aan het feit dat de hervormingen in Griekenland niet verlopen zoals beloofd, maar tegelijk zou het niet uitbetalen van de volgende schijven van het hulpplan het bankroet beteken van Griekenland en zou dat als een schokgolf doorheen de financiële wereld in Europa en daarbuiten gaan. Hoe dan ook blijft de situatie in Griekenland vooralsnog erg precair.