Ford lanceert "veiligheidssleutel" voor wagen

De autofabrikant Ford lanceert vanaf 2012 het systeem MyKey in Europa. Daarmee kunnen ouders erop toezien dat hun kroost veilig met de auto rijdt.

Enkele jaren geleden introduceerde Ford het systeem MyKey al in de Verenigde Staten, waar jongeren al vroeg met de auto mogen rijden. Het systeem is er een groot succes. Vanaf volgend jaar zal het ook in Europa in nieuwe Ford-wagens kunnen worden geïnstalleerd.

Ford mikt vooral op ouders die hun wagen uitlenen aan hun kinderen en erop willen toezien dat bepaalde regels worden gerespecteerd. Het MyKey-systeem werkt met een speciale autosleutel waarop verschillende beperkingen kunnen worden geïnstalleerd. De belangrijkste beperking houdt in dat er een maximumsnelheid kan worden ingesteld, zodat ouders er zeker van zijn dat hun kinderen de snelheidslimieten niet overschrijden.

Voorts kan ook het maximumvolume van het audiosysteem worden vastgelegd. Ouders kunnen met MyKey ook verhinderen dat de gordelwaarschuwing, het elektronische stabiliteitssysteem en andere hulpsystemen worden omzeild of uitgeschakeld. Er kan ook sneller worden gewaarschuwd voor een laag brandstofpeil.