Nordin Taouil eist schadevergoeding van de Staat

De Antwerpse imam Nordin Taouil heeft voor een Brusselse burgerlijke rechtbank een schadevergoeding geëist voor de uitspraken die het hoofd van de Staatsveiligheid over hem deed in het programma Terzake. Die omschreef Taouil als een extremistische moslim.

Alain Winants, het hoofd van de Belgische Staatsveiligheid, was in september 2009 te gast in het duidingsprogramma Terzake om uitleg te geven bij de figuur van Talouil.

De imam speelde een sleutelrol in het hoofddoekendebat in het Antwerpse Gemeenschapsonderwijs dat op dat moment volop woedde.

Winants vertelde in de Terzake-studio dat Taouil vier jaar eerder geweigerd was als kandidaat voor de Moslimexecutieve wegens zijn extreme standpunten.

Hij had het over Taouil als "een extremistische moslim van salafistisch-wahabitische strekking die actief militeerde in salafistische kringen".

"Ernstige reputatieschade"

Volgens Taouil hebben die uitspraken hem en zijn gezin zware schade berokkend. Zo beëindigde Kind&Gezin de dag na de uitzending de samenwerking met Taouils echtgenote. Zij werkte als onthaalmoeder voor de organisatie. Volgens de advocaat van de imam werden ook de kinderen van Taouil na de uitzending gepest op school.

"De Staatsveiligheid mag alleen communiceren als er een gevaar is voor de bevolking, wat hier niet zo was", aldus de advocaat van Taouil. De advocaat wijst er ook op dat Taouil de kans niet had om zich te verdedigen.

Volgens de advocaten van de minister van Justitie, de voogdijminister van de Staatsveiligheid, bracht de imam in 2005 zelf een rapport van de Staatsveiligheid over hem naar buiten.

De rechtbank doet uitspraak op 7 oktober.