Originele "Money for nothing" weer op Canadese radio's

Canadese radiozenders mogen opnieuw "Money for nothing" van Dire Straits in hun playlist opnemen. Sinds januari mocht de originele versie van het nummer niet meer gedraaid worden omdat een luisteraar klachten had over het woord faggot (homo), maar die beslissing is nu herroepen.

De tekst "See the little faggot with the earring and the makeup, yeah buddy that’s his own hair, that little faggot got his own jet airplane, that little faggot he’s a millionaire" werd gezien als een overtreding van een clausule in verband met mensenrechten in de richtlijnen voor Canadese radio- en tv-uitzendingen.

Nu heeft de Canadian Broadcast Standards Council die beslissing herroepen. Volgens de raad is het woord satirisch gebruikt. "Het verhaal dat verteld wordt in het lied, dat meer dan 8 minuten duurt, voorziet genoeg context om het gebruik van het woord te rechtvaardigen", luidt het. "De schrijver van de tekst heeft geen kwaadwillige of beledigende bedoelingen." In het nummer zingt Mark Knopfler over iemand die klaagt over het verschil tussen zijn levensstijl en die van de muzikanten die hij ziet op MTV.

Van het nummer bestaan ook alternatieve versies waarin het woord faggot niet voorkomt. Canadese radiozenders kunnen vanaf nu opnieuw kiezen of ze de originele song of een alternatieve versie uitzenden.