Politici schuiven migratieverwijten door

De Antwerpse magistraten hebben een zere plek geraakt bij de politici met hun uitspraken over het migratiebeleid. Staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (CDH) voelt zich niet aangesproken.

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois (foto in tekst) luidt de alarmbel. "De politiek heeft de migratieproblemen jarenlang verwaarloosd. Op deze manier leiden de politieke partijen ons naar de ondergang van onze democratie", zei hij gisteren in zijn toespraak bij de start van het gerechtelijke jaar. "Tal van achterpoorten in de wetgeving maken het mogelijk om de staat leeg te zuigen ten nadele van elke burger."

Vandaag blijft hij bij zijn uitspraak. "Het is een boodschap aan de mensen die nu onderhandelen over een regering. Ik hoop dat ze naar de alarmkreten luisteren. Als dit zo voortgaat, komen we mathematisch op een punt waarop de toestand onhoudbaar wordt."

"Wie ook maar één dag gewerkt heeft, legaal of illegaal, komt in ons land in aanmerking voor tal van sociale voorzieningen. Schijnvennootschappen komen massaal naar ons land. Ze betalen minimumlonen, maar de sociale zekerheid betalen ze in het buitenland."

Ontslagnemend staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (CDH) reageert laconiek. "Er zijn een aantal zaken gezegd waarmee ik het niet eens ben. Maar iedereen heeft de vrijheid om zijn mening te uiten." Kunnen Europese burgers dan niet te makkelijk een leefloon vragen aan het OCMW? "De OCMW's zijn mijn bevoegdheid niet", reageert Wathelet. Hij verwijst door naar staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Philippe Courard (PS).

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom zegt dat ze "blij" is met de kritiek. "Zeker aangezien de medestanders uit sectoren komen die twee of drie jaar geleden nog het omgekeerde zegden."

Bij de oppositiepartijen wordt al feller gereageerd. "Het is een publiek geheim dat het beleid over Asiel en Migratie al jaren faalt", zegt Freya Piryns (Groen!) in "De ochtend". "Wij pleiten voor een humaan terugkeerbeleid."

De N-VA pleit voor een crisismanager. "We moeten een versneld terugkeerbeleid voeren", zegt Theo Francken.

Vlaams Belang feliciteert de Antwerpse magistraten voor hun uitspraken. "Wij zeggen al jaren dat het beleid een absoluut fiasco is", zegt voorzitter Bruno Valkeniers.

Bevoegdheid verkapt en over en weer geschoven

De bevoegdheden Asiel en Migratie vallen tot en met de interim-regering-Verhofstadt III (december 2007-maart 2008) nog gewoon onder de minister van Binnenlandse Zaken. Maar toenmalig minister Patrick Dewael (Open VLD) wil af van het heikele thema.

Bij de lancering van Leterme I in maart 2008 blijft Dewael op Binnenlandse Zaken, maar komt er een nieuwe afzonderlijke ministerportefeuille voor Asiel en Migratie. Annemie Turtelboom (Open VLD) mag een poging wagen. Daarnaast is er Marie Arena (PS), zij is minister voor Maatschappelijke Integratie. Arena en Turtelboom, PS en Open VLD, komen voortdurend in aanvaring over het thema.

In de zomer van 2009 wordt de regering-Van Rompuy herschikt. Turtelboom wordt minister van Binnenlandse Zaken, staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) krijgt Migratie onder zijn hoede en zal de portefeuille samen met premier Van Rompuy beheren. Daarnaast krijgt Philippe Courard (PS) de bevoegdheid Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding.

Tot op vandaag zitten de bevoegdheden die met Asiel en Migratie te maken hebben verdeeld over de twee ontslagnemende staatssecretarissen, Wathelet en Courard. In de aanloop naar de verkiezingen van 2010 hebben verschillende partijen gepleit voor één "superminister" voor Asiel en Migratie.