Politie bereidt scholen voor op noodsituatie

Enkele lokale politiezones gaan scholen voorbereiden op noodsituaties zoals schietpartijen. Dat schrijft De Morgen. Onder meer in Gent en Antwerpen worden initiatieven opgestart.

Sinds de steekpartij in een crèche in Dendermonde begin januari 2009 werkt de politie crisisplannen uit. Ook enkele dodelijke schietincidenten in buitenlandse scholen afgelopen jaren en onlangs nog het drama in Noorwegen vormen een aanleiding.

In Antwerpen en Gent houdt de politie de komende maanden oefeningen op school. "We willen ervoor zorgen dat scholen weten wat ze moeten doen wanneer er zich een schietpartij of iets dergelijks voordoet", zegt de Antwerpse politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens in de krant. "Tegelijkertijd willen ook wij voorbereid zijn. We willen de grondplannen van alle schoolgebouwen kennen, zodat we meteen aan de slag kunnen."

De scholen in Gent zullen vooral praktische richtlijnen krijgen, zegt de Gentse hoofdcommissaris Steven De Smet. "Bijvoorbeeld: iedereen is tegenwoordig in het bezit van een gsm. Een van die richtlijnen zou kunnen zijn dat leerlingen in geval van een incident de gsm op "stil" zetten. Als je op de vlucht bent voor een schutter en je je ergens verstopt, en ouders zouden dan beginnen te bellen, ja, dat zou natuurlijk zeer nadelig kunnen zijn."