Tv-legende Tony Corsari is overleden

Tony Corsari is op 84-jarige leeftijd overleden. Corsari was tijdens de pioniersjaren van de Vlaamse televisie een populaire show- en quizpresentator bij de toenmalige BRT. Hij was een BV avant-la-lettre. Met hits als "Waarom zijn de bananen krom" en "Het minirokje" baande hij zich ook een weg in het collectieve Vlaamse (muziek)geheugen.

André Parengh, alias Tony Corsari, werd in 1953 ontdekt door voormalig televisiedirecteur Paul Van Dessel die op zoek was naar een presentator. Van Dessel zag Corsari aan het werk met het Malando-orkest in het Antwerpse Apollotheater. Corsari bracht toen al cabaret en variété.

Eind 1953 debuteerde Corsari dan op het scherm. Hij begon in de "Teleshow", later volgden "Zeg he, spaar je mee", "Een tegen allen", "100.000 of niets", "Wie weet wat", "Ontdek de ster" en "De muziekkampioen".

Corsari bleek een geboren entertainer die de nodige dosis zelfironie had. Ging er iets mis op tv, dan ving hij dat op door te improviseren (zingen, dansen, acteren, goochelen). Zo scoorde hij hits met nummers als "Waarom zijn de bananen krom" en "Het minirokje".

Zijn dierbaarste herinnering aan zijn tv-periode bewaarde Corsari zelf aan "De muziekkampioen". "Een vrolijk programma met veel muziek, een beetje ballet en show. Dat heb ik graag gedaan. Heel wat anders dan zo'n stomme quiz: vraag-antwoord, vraag-antwoord. Ik weet het, ik ben bekend geworden door quizzen. Maar een quiz is een examen en ik heb altijd een hekel gehad aan examens", zei Corsari in een interview uit 2009 met Het Nieuwsblad.

"Je moet eindigen als je goed bent"

In 1964 hield Corsari het voor bekeken op tv. Hij koos voor zijn vaste job bij het OCMW van Brussel, waar hij uiteindelijk directeur-generaal werd. "Je moet op een bepaald moment eindigen, en je moet eindigen als je goed bent", reageerde Corsari op zijn onverwachte afscheid.

Corsari bouwde naast een carrière als presentator en zanger ook een carrière uit als tekenaar in de gedrukte pers. Corsari was lay-outman bij het concern La Meuse en leverde tekeningen als er een tekort was aan tekst. "Ik heb nooit tekenles gevolgd en ik ben op een bepaald moment wel de meest gedrukte tekenaar van België geweest. Dat was vooral omdat ik de tekeningen er zelf in plaatste", grapte Corsari daarover.

Corsari verscheen de laatste jaren nog enkele keren op tv, onder meer in 2003, toen vijftig jaar Vlaamse televisie werd gevierd. Bart Peeters zocht hem op en samen brachten ze nog een keer "Waarom zijn de bananen krom" (bekijk de video).

Vorig jaar maakte Corsari zijn opwachting in het Eén-programma "De jaren stillekes" met Steven Van Herreweghe. "De VRT heeft alleen zwart-witbeelden van mij voor een in memoriam. Daarom ben ik gekomen", reageerde hij. Sinds 2009 vocht Corsari tegen darmkanker. Twee weken geleden werd hij nog uitgeroepen tot ereburger van Tienen en trouwde hij met zijn vriendin Stella Borgelioen.

Eén brengt hulde aan Tony Corsari

De VRT betuigt haar medeleven aan de familie en vrienden van Tony Corsari en brengt op maandag 5 september in een gelegenheidsprogramma op Eén hulde aan één van de grootste televisielegendes uit de Vlaamse omroepgeschiedenis. 

Het programma start om 20.40 uur en zal terugblikken op de korte, maar rijk gevulde carrière van de presentator, met archiefmateriaal en getuigenissen van mensen die hem van dichtbij gekend hebben.