VS gaat aantal grote banken vervolgen

De Amerikaanse overheid gaat een tiental grote banken voor de rechter brengen. Die zouden hun klanten erg riskante beleggingsproducten hebben aangesmeerd zonder hen te waarschuwen voor de gevaren.

Het Federal Housing Finance Agency, de overheidsinstelling die de woningmarkt controleert, verwijt de banken in kwestie dat die onvoldoende controles hebben uitgevoerd op de producten die zij aan hun klanten verkocht hebben.

Het gaat om beleggingsproducten die gebaseerd waren op hypotheekleningen tijdens de boom op de Amerikaanse woningmarkt. Toen die in 2007 inzakte, daalde de waarde van die producten erg snel en hebben veel klanten een pak van hun geld verloren. Die spiraal heeft de Amerikaanse en nadien de wereldeconomie in 2007 en 2008 naar beneden gehaald.

Volgens de VS-overheid wisten de banken dat die producten riskant waren en hebben ze dat hun klanten niet of onvoldoende verteld. Bovendien hebben ze zelf vaak niet goed onderzocht wat de onderliggende waarden voor die producten waren.

Onder de aangeklaagde banken zijn grote instellingen zoals Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays en HSBC.