WikiLeaks geeft 251.287 diplomatieke telegrammen vrij

De website WikiLeaks beweert alle Amerikaanse diplomatieke telegrammen te hebben gepubliceerd. Het gaat om 251.287 telegrammen die het kon bemachtigen. Mensenrechtenorganisaties en de VS hadden gewaarschuwd dat de publicatie mensen in gevaar zou kunnen brengen.

WikiLeaks meldde via Twitter de verspreiding van de telegrammen "die met behulp van kernwoorden te raadplegen zijn". Door de diplomatieke berichten vrij te geven kan iedereen namen en adresgegevens van informanten raadplegen.

Ook vier belangrijke bladen betreuren de beslissing in een gezamenlijke mededeling. The Guardian, The New York Times, El Pais en Der Spiegel hebben de voorbije maanden met WikiLeaks samengewerkt om gevoelige namen in de telegrammen te schrappen. Maar ze vinden dat de site nu -met de ongeredigeerde versie- te ver is gegaan.