400.000 Israëli's gaan de straat op

In Israël zijn 400.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de sociale onrechtvaardigheid en de levensduurte. De cijfers komen van de Israëlische media. In zowat heel het land is er betoogd, de grootste betoging vond plaats in Tel Aviv.
Verschillende betogers in Tel Aviv droegen maskers van premier Netanyahu.

Met de manifestatie proberen de organisatoren de sociale protestgolf die acht weken geleden uitbrak opnieuw leven in te blazen. Het ging om de grootste sociaal-economische manifestatie uit de geschiedenis van het land.

De betogers maakten hun ongenoegen kenbaar op zowat vijftien plaatsen in het land. De grootste massa, zo'n 300.000 mensen, was samengekomen op een plein in het noorden van Tel Aviv. Tientallen autobussen brachten de betogers ter plaatse.

Ook eerder deze zomer protesteerden Israëli's voor meer sociale rechtvaardigheid. Premier Benjamin Netanyahu richtte daarop een commissie op die moet bestuderen welke hervormingen mogelijk zijn. De manifestanten vrezen dat hij tijd wil winnen en er op rekent dat het protest uit zal doven.

Het protest richt zich vooral tegen de hoge huurprijzen die het gevolg zijn van het feit dat de overheid al enkele tientallen jaren geen goedkope woningen meer bouwt. Ook de privatiseringen van verschillende overheidsdiensten zijn de manifestanten een doorn in het oog.