"Geen specifiek antifraudebeleid voor diamantsector"

Ontslagnemend staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) zegt dat er geen specifiek antifraudebeleid nodig is voor de diamantsector, ook al blijkt dat zowat een op de vier diamantairs fraudeert.

Op Zwitserse bankrekeningen staat zo'n 700 miljoen euro aan zwart geld van zo'n 170 Antwerpse diamantairs, onder hen heel wat toplui uit de sector. "We kunnen aannemen dat een op de vier in die sector fraudeert", zegt Lars Bové, journalist bij De Tijd.

"Het gaat maar over 25 procent, dat betekent dat drie vierde wel correct werkt, vermoed ik", zegt staatssecrataris Devlies in "De ochtend" op Radio 1.

"Voor een aantal sectoren is er een specifiek antifraudebeleid, dat zijn sectoren die ook op een lijst van de Nationale Bank staan." Volgens Devlies is zo'n specifieke aanpak voor de diamantsector niet noodzakelijk. "Wij moeten een kader creëren om de fraude te bestrijden, maar we kunnen niet voor elke sector apart een specifiek beleid uittekenen."

"Klachten over de diamantsector zullen we uiteraard wel aanpakken", maakt Devlies zich sterk. Maar Bové signaleert dat er bijvoorbeeld bij de antiwitwascel zo goed als geen klachten uit die sector komen. "Dat is stuitend", zegt hij.

De fraude die het Antwerpse parket en de fiscus nu op het spoor zijn, is een van de grootste belastingschandalen ooit in ons land. "Over het dossier zelf doe ik geen uitspraken, het parket moet zijn werk doen", zegt Devlies. "Desalniettemin komen er misschien maatregelen, eens het dossier is afgerond."