"Laat Bond op een leeg dak van een trein springen"

De Indiase regering heeft de producenten van de nieuwe James Bond-film gevraagd een scène aan te passen waarin 007 van het dak van de ene rijdende trein naar een andere springt. Volgens het scenario zou er een massa reizigers op die daken zitten en dat beviel de regering niet.

"De film zal over de hele wereld vertoond worden en zo zal het lijken alsof er op alle treinen in India mensen op het dak zitten, wat niet waar is. Bovendien is reizen op het dak van een trein illegaal en dat moet niet aangemoedigd worden", zo verklaarde de bevoegde minister Dinesh Trivedi.

In het scenario staat dat Bond-acteur Daniel Craig van een motor op het dak van een trein springt, en vervolgens nog eens op een andere trein. Beide daken zouden propvol reizigers zitten.

Volgens Trivedi zijn de producenten akkoord gegaan met de aanpassingen die de regering vroeg. De minister lijkt echter zijn hand te overspelen met de suggestie dat 007 wat publiciteit zou kunnen maken voor Indian Railways. Trivendi stelde voor om Bond iets te laten zeggen als "de Indiase spoorwegen zijn even sterk als James Bond". Het is niet duidelijk hoe dat voorstel is ontvangen.

De Indiase spoorwegen blijven met 11.000 treinen en 19 miljoen reizigers per dag het belangrijkste vervoermiddel in het land. De treinen zitten echter vaak overvol zodat de reizigers aan de zijkanten hangen of op het dak klimmen. Zo besparen ze ook nog eens de prijs van een treinkaartje.