"Strijd tegen seksuele uitbuiting is prioriteit"

De federale politie wil van de strijd tegen de seksuele uitbuiting een topprioriteit maken omdat de uitbuiting van prostituees de ergste vorm van georganiseerde misdaad is. Dat blijkt uit een prognose van de politie, waarover De Morgen bericht.

De federale politie schat dat er België zo'n 23.000 prostituees actief zijn. 80 procent wordt uitgebuit door pooiers die van hun opbrengsten leven en 10 procent wordt zwaar uitgebuit. "Dan zitten we toch met 2.300 mensen in zeer onaanvaardbare omstandigheden in die sector",  zegt  Paul Van Thielen, de nummer één van de federale politie.

Het gaat om vrouwen die voor erg weinig geld de klok rond moeten werken, slecht gehuisvest zijn en zelfs gevangen worden gehouden.

Uit een studie blijkt dat seksuele uitbuiting de komende jaren de ergste vorm van georganiseerde misdaad wordt, zegt Van Thielen. "Ons voorstel zou zijn om daar rekening mee te houden en dat zeker op te nemen bij de prioriteiten", luidt zijn boodschap aan de politici, die uiteindelijk de knoop moeten doorhakken.