Almaci trekt lijst van Groen! in Antwerpen

Meyrem Almaci trekt volgend jaar bij de gemeenteraads- verkiezingen de lijst van Groen! in Antwerpen. De leden van de partij hebben daarvoor vanmiddag het licht op groen gezet. "We willen meer bieden dan het opbod van rechts."

De strijd om de burgemeestersjerp in 2006 werd een rechtstreeks duel tussen Patrick Janssens (SP.A, kleine foto) en Vlaams Belangboegbeeld Filip Dewinter. Vlaams Belang deed het niet eens zo slecht, maar uiteindelijk kannibaliseerde Janssens het politieke landschap.

En volgend jaar later komt er wellicht weer een titanenduel. Janssens neemt het dan normaal gezien op tegen Bart De Wever. Die heeft officieel nog steeds niet bevestigd dat hij de lijst van de N-VA zal trekken, maar dat lijkt niet meer dan een formaliteit.

Geen makkelijke taak dus voor de andere partijen, want een scenario zoals in 2006 is niet onwaarschijnlijk. Toen zoog Janssens ook Groen! helemaal leeg. De partij zakte weg van 11% naar 5%.

Toch ziet Almaci mogelijkheden. "Wij komen vandaag met een verhaal met inhoud, een verhaal dat meer is dan flink, flinker, om het flinkst. We zijn meer dan het opbod van rechts", zegt ze. "In deze stad is er nood aan politici die de ongelijkheid willen aanpakken en daarvoor willen we een stem zijn."

Groen! heeft momenteel met Erwin Pairon en Freya Piryns 2 gemeenteraadsleden in de stad.