Fiscus is zwart geld van diamantsector op het spoor

Het Antwerpse gerecht en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) zijn 700 miljoen euro zwart geld op het spoor. Dat schrijft De Tijd. Het geld staat op Zwitserse bankrekeningen en is vooral eigendom van diamantairs uit Antwerpen.

Twee jaar geleden begon het onderzoek. Toen nam het Franse gerecht een lijst in beslag met namen van mensen die een rekening hadden bij de bank HSBC in Zwitserland. Ook ons land had interesse voor die lijst.

Het onderzoek is nog aan de gang. Maar nu al is duidelijk dat Belgische HSBC-klanten samen 1 miljard dollar, of 700 miljoen euro, aan zwart geld op hun rekeningen hadden staan.

Het gaat vooral om diamantairs uit Antwerpen, zo'n 170 mensen uit dezelfde wijk in Antwerpen, onder hen verschillende toplui uit de sector. Volgens gerechtelijke bronnen gaat het om een aantal hardnekkige fraudeurs die zwart geld blijven opzijzetten, ondanks de gunstige belastingtarieven voor de diamantsector.

"Dit haalt de geloofwaardigheid van de diamantsector flink naar beneden", zegt Lars Bové, journalist van De Tijd in "De ochtend". "Als we alles samen rekenen, is 1 op de 4 van de hele sector betrokken, onder hen ook toplui. Het geeft een ontluisterend beeld van de sector."