Obama schrapt strenge regels over luchtvervuiling

De Amerikaanse president Barack Obama heeft voorstellen voor strenge regels tegen luchtvervuiling laten schrappen. Milieu-activisten reageren woedend.

Vanuit het Witte Huis kreeg het Environmental Protection Agency (EPA) het bevel om de plannen op te bergen. Het EPA had een rits wetsvoorstellen klaar die de hoeveelheid ozon in de lucht moeten inperken. Die voorstellen worden nu geschrapt.

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 had Obama forse maatregelen beloofd om de luchtvervuiling tegen te gaan. Die belofte laat hij nu varen. Het Witte Huis voert aan dat het "niet te veel regelgeving wil in tijden van economische onzekerheid".

Republikeinen zijn verheugd met de beslissing. "Dit zal het zakenleven een boost geven", zegt John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Boehner wil nog meer regels geschrapt zien. "Dit is nog maar het topje van de ijsberg."

Maar milieuorganisaties reageren woedend. "Dit is een nieuw dieptepunt voor president Obama", zegt Kieran Suckling van het Centrum voor Biologische Diversiteit. "Obama vleit de grote vervuilers, dit gaat ten koste van de lucht die we inademen", zegt Gene Karpinski van een lobbygroep voor natuurbehoud. "Dit is een nederlaag voor de volksgezondheid."