VN hoopt op verbetering relatie Israël-Turkije

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hoopt dat Israël en Turkije vlug hun ruzie over een Israëlische aanval op een Turks schip bijleggen. Volgens Ban Ki-moon is een goede relatie tussen beide landen belangrijk voor de stabiliteit in het Midden-Oosten.

Bij de Israëlische aanval op het schip met hulpgoederen voor Gaza zijn negen doden gevallen. De raid gebeurde in internationale wateren. Israël betreurt wat is gebeurd, maar weigert zijn excuses aan te bieden. Turkije heeft nu de Israëlische ambassadeur het land uitgezet en de militaire samenwerking met de joodse staat opgeschort.

"Ik hoop echt dat Israël en Turkije hun betrekkingen verbeteren", reageert Ban Ki-moon. "Beide landen zijn belangrijk in de regio. Een goede en normale relatie tussen beiden is van belang voor alle kwesties in het Midden-Oosten, ook voor het vredesproces."

De VN-secretaris-generaal geeft geen commentaar bij het VN-rapport over de aanval op het Turks schip. Dat legt de schuld voor wat gebeurd is bij alle betrokken partijen: Israël heeft "overdreven en onredelijk geweld" gebruikt, Turkije heeft de actievoerders onvoldoende gewaarschuwd voor de risico's die ze namen en de organisatoren van de "vloot voor Gaza" zijn roekeloos geweest.

De voorbije decennia hadden Israël en Turkije een relatief goede relatie. Turkije is een regionale grootmacht en als Ankara zich afwendt van Israël dreigt de joodse staat nog verder geïsoleerd te raken in het Midden-Oosten. Ook Egypte, dat onder Moebarak goede betrekkingen onderhield met Israël, stelt zich na de revolutie minder meegaand op tegenover de joodse staat.