VS vervolgt banken voor misleidende hypotheken

In de VS heeft de federale toezichthouder een klacht ingediend tegen 17 grote internationale banken. Die zouden Fannie Mae en Freddie Mac, twee Amerikaanse hypotheekbanken, hebben opgezadeld met miljardenverliezen door misleidende informatie over hun hypotheekproducten. De rechtszaak kan de banken miljarden aan boetes kosten.

De 17 banken zijn niet van de minste. Het gaat onder meer om Bank of America, Goldman Sachs, Deutsche Bank, HSBC en Société Générale.

Die banken zouden Freddie Mac en Fannie Mae, twee hypotheekbanken, met miljardenverliezen hebben opgezadeld door valse informatie. De hypotheekproducten van de 17 banken waren veel riskanter dan ze deden uitschijnen.

In 2008 moesten Fannie Mae en Freddie Mac door de Amerikaanse overheid worden gered omdat ze ten onder dreigden te gaan bij het begin van de financiële crisis, toen de huizenmarkt in elkaar stortte. Dat reddingsplan heeft de Amerikaanse belastingbetaler ruim 140 miljard dollar gekost.

Heel wat van de internationale banken hebben al onderhandeld met rechtbanken in de VS om tot een akkoord te komen. Maar daar neemt de federale toezichthouder geen genoegen mee. Die heeft het over "ongepaste praktijken van de banken en van individuele personen" en dient een klacht in. De rechtszaak kan de banken miljarden aan boetes kosten, zeggen waarnemers.