"Slechte onderhandelingen goed voor de N-VA"

"Hoe slechter de onderhandelingen gaan, hoe beter voor de N-VA." Dat heeft voorzitter Bart De Wever gezegd in een interview met de RTBF. "Het is cynisch, maar de groenen hebben bijvoorbeeld ook baat bij een kernramp als Fukushima."

Maandag wil formateur Di Rupo een tandje bijsteken in de onderhandelingen. Er moeten dringend knopen worden doorgehakt, maar nu al staat vast dat het niet zo eenvoudig wordt. Op tafel liggen immers lastige dossiers als BHV en de financieringswet.

Maar niet iedereen hoopt, zoals Di Rupo, vurig op een akkoord. De Wever stapte zelf weg van de onderhandelingstafel en zegt nu dat het niet nadelig zou zijn voor hem en zijn partij als de gesprekken ook zonder hem op niets uitdraaien.

"Het is cynisch en paradoxaal, maar het is wel zo. Hoe minder goed het loopt, hoe beter voor mijn partij. Maar dat geldt voor alle partijen. Als je stemmen wil halen, moet je hopen dat er bepaalde elementen gebeuren die bewijzen dat je partijprogramma nodig is. En soms zijn dat dingen die niet goed zijn."

"Als de groenen bijvoorbeeld de verkiezingen willen winnen, dan moeten ze hopen dat er op ecologisch vlak iets vreselijk fout loopt. Zoals bijvoorbeeld met Fukushima. Daarvan kunnen ze nu profiteren door te zeggen "ons programma is goed"."

De Wever is opnieuw niet mals voor CD&V. "Ik hoop dat ze eens de politieke moed zullen vinden om nee te zeggen. Om toe te geven dat ze zich hebben vergist", zegt de N-VA-kopman. "Als ze dat nu doen, geven ze meteen ook mijn gelijk toe. Nu zijn ze de gevangene van de onderhandelingen."

Het interview zelf wordt pas woensdag uitgezonden in "Questions à la Une", maar in "Mise au Point" waren al enkele fragmenten te zien. In een van de stukjes stelt De Wever zich in naam van zijn partij opnieuw ernstige vragen bij de gehandicaptencijfers in ons land. "In de categorie tussen 20 en 65 jaar zijn er in Wallonië 50% meer gehandicapten. Ik zie geen enkele objectief element om die cijfers te verklaren. Ik denk ook dat het in het belang is van de gehandicapten zelf dat niemand profiteert van de sociale zekerheid."