Di Rupo ziet de acht partijen pas morgen terug

Formateur Elio Di Rupo (PS) zal uiteindelijk pas morgen om negen uur samenzitten met de acht onderhandelende partijen. Eerst zou het overleg vandaag plaatsvinden, maar gisteravond werd dat alweer uitgesteld. Een probleem met de agenda van Ecolo-voorzitter Javaux, luidde het. Javaux zelf ontkent in alle talen.

Di Rupo zegt dat hij rekening moest houden met een agendaprobleem van een onderhandelaar. Het gaat om Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux (foto), die vanavond om 18 uur als burgemeester van Amay op de gemeenteraad aanwezig moest zijn. Er is een stemming over de begroting en de coalitie van Ecolo en MR heeft in Amay maar een nipte meerderheid.

Volgens Javaux wist de formateur al op 16 augustus dat hij vanavond in Amay aanwezig zou zijn.  "Laat ons serieus zijn: ik denk niet dat Ecolo en Groen de onderhandelingen blokkeren. Volgens mij had Di Rupo gewoon meer tijd nodig", reageert Javaux.

De voorbije dagen heeft Di Rupo gewerkt met de zogenoemde biechtstoelmethode om wijzigingen aan zijn formateursnota uit te werken. De biechtstoelmethode houdt in dat hij elke partijvoorzitter apart ontvangt. Morgen om negen uur zal Di Rupo die wijzigingen voorstellen aan de acht onderhandelende partijen rond de tafel.