Extreemrechts schopt keet in Londen

In Londen zijn 60 mensen opgepakt na incidenten die waren uitgelokt door de extreemrechtse groepering English Defence League. Ondanks het betogingsverbod kwamen zo'n 1.000 betogers op straat.

Na de rellen van enkele weken geleden in de Britse hoofdstad is er een betogingsverbod van 30 dagen afgekondigd. De politie zag zich dus genoodzaakt om op te treden tegen de extreemrechtse betogers. Er werden 3.000 agenten ingezet.

De English Defence League (EDL) kwam met zo'n 1.000 betogers op straat. Maar 1.500 tegenbetogers wachtten hen vreedzaam op.

Eerst hield de politie 16 dronken of agressieve relschoppers aan. Daarna dreven de agenten de betoging uit elkaar. De andere arrestaties gebeurden nadat leden van de EDL uit de bus waren gestapt. Ze raakten slaags met jongeren in Oost-Londen. Ook de leider van de EDL werd opgepakt, Stephen Lennon.

Manifestaties van de EDL draaien vaker uit op confrontaties met de politie.