Lagere opkomst voor de Gordel door slechte weer

In de Vlaamse rand rond Brussel is de 31e editie van de Gordel gehouden. De manifestatie wil het Vlaamse karakter van de rand beklemtonen. Er waren 43.404 deelnemers, de helft van vorig jaar, en dat had veel te maken met het slechte weer van vanmorgen.

Er waren 15 mogelijke wandel- en fietstochten. Die startten in Zaventem, Overijse, Sint-Genesius-Rode of Dilbeek.

"De tentjes voor de inschrijvingen in Zaventem staan er troosteloos bij in de felle regen", zei VRT-radiojournalist Philipe Heymans vanmorgen. "Enkele fietsers trotseren de regen om 100 kilometer (de langste afstand) te fietsen. Maar voorlopig is er heel wat minder volk dan op de recordeditie van vorig jaar."

Traditioneel komen er ook heel wat politici opdagen voor de Gordel, maar dat was vandaag niet het geval. Er werden vooral politici van Vlaams Belang en van de N-VA opgemerkt. "Maar de afwezigheid van de kopstukken van andere partijen heeft waarschijnlijk niet alleen met het weer te maken", zegt Heymans

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is nog in Frankrijk, hij nam dit jaar niet deel aan de Gordel. Ook Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V), een traditionele Gordelaar, kwam dit jaar niet opdagen.

Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA) nam wel deel aan de Gordel. "Ik ben hier om twee redenen", zei Muyters. "Om het Vlaamse karakter te benadrukken, maar ik ben ook minister van Sport en ik vind samen in beweging zijn belangrijk."

N-VA-Kamerlid Ben Weyts sneert naar CD&V. "Een beetje stormweer kunnen we wel doorstaan voor de Vlaamse rand en BHV. Ik heb een t-shirt met "splits BHV" geleend van Eric Van Rompuy Hij kon niet komen, zoals zo veel CD&V'ers. Maar iémand moet toch woord houden."

Sabotage en waterproblemen

Traditioneel zijn er ook de sabotagepogingen. Enkele mensen zouden lek gereden zijn, vermoedelijk omdat er punaises op de weg lagen. Elders zijn enkele wegwijzers weggenomen, maar dat werd snel opgelost.

Daarnaast werd in Kraainem het parcours een tijdje omgelegd. Door de overvloedige regenval konden de rioolputten niet genoeg water slikken en stond er water in de Molenstraat.