Merkel verliest bij regionale verkiezingen

In Duitsland heeft de christen-democratische partij van kanselier Angela Merkel klappen gekregen bij de verkiezingen in Mecklenburg-Voorpommern. Ook haar federale coalitiepartner, de FDP, doet het erg slecht en verdwijnt uit het parlement.
De Groenen doen voor het eerst hun intrede in het Schwerin-kasteel, het deelstaatparlement.

De sociaal-democraten waren al de sterkste partij in Mecklenburg-Voorpommern. Ze komen, met 5 procent erbij, uit op 35,7 procent van de stemmen. De christen-democraten verliezen ruim 5 procent en stranden op 23,1 procent.

De radicaal-socialistische Linke gaan licht vooruit en halen 18,4 procent, de Groenen halen 8,4 procent en raken zo ook in het deelstaatparlement. Daarmee zijn de Groenen voor het eerst zowel in het federale parlement als in alle deelstaatparlementen vertegenwoordigd. De liberale FDP, op het federaal niveau de coalitiepartner van Merkel, haalt met nog geen drie procent een bar slecht resultaat en verdwijnt uit het parlement. De extreem-rechtse NPD haalt met 6 procent wel de kiesdrempel.

Ook deze verkiezingen golden als een test voor de regering van Merkel, die afkomstig is uit de deelstaat en er een weekendhuisje heeft. Mecklenburg-Voorpommeren is de minst bevolkte en de minst industrieel ontwikkelde Duitse deelstaat.

Het slechte resultaat is een nieuwe opdoffer voor de CDU, die het in vijf van de zes regionale verkiezingen dit jaar slecht heeft gedaan. Zo raakte de CDU de controle over Hamburg kwijt, de tweede stad van het land, en over de belangrijke deelstaat Baden-Württemberg, waar de CDU 60 jaar lang de scepter zwaaide. Op 18 september zijn er verkiezingen in Berlijn, waar de sociaal-democratische burgemeester ver voorop ligt in de polls. Voor Angela Merkel valt het slechte nieuws samen met een persoonlijk verlies. Vrijdag overleed haar vader op 85-jarige leeftijd.