Sven Gatz ziet af van uittredingsvergoeding

Voormalig Vlaams parlementslid en Open VLD-fractieleider Sven Gatz ziet af van zijn parlementaire uittredingsvergoeding. Dat heeft hij gemeld aan het persagentschap Belga. Afgelopen week was commotie ontstaan omdat Gatz 300.000 euro had opgestreken nadat hij zelf was opgestapt als Vlaams parlementslid.

Gatz ruilde zijn job als politicus in voor die van directeur van de Unie van de Belgische Brouwers.

"Ik geef toe dat ik, zelfs als ervaren politicus, deze situatie niet correct ingeschat heb en het heeft me wat tijd gekost om tot het besef te komen dat ik met minder geld een vrijere mens zal zijn", schrijft Gatz. Hij hoopt dat zijn beslissing bijdraagt tot een politieke oplossing voor de parlementaire uittredingsvergoedingen.

Hij wijst erop dat hij daar zelf ook voorstellen heeft over gedaan, hoewel die tot nu toe niet hebben geleid tot veel concreets. "Het is ironisch, cynisch en zelfs bitter dat ik nu in het oog van de storm ben terecht gekomen. Is het mijn fout dat een meerderheid van de andere parlementsleden deze voorstellen nooit een grondig debat waard achtten, laat staan ze wilden goedkeuren?", sneert hij.

Hij haalt uit naar zij "die de voorbije dagen op een gratuite, betweterige of soms zelfs agressieve manier hebben gemeend mij de les te moeten spellen". "Was uw boodschap ingegeven door een superieur moreel besef of door afgunst?" Gatz wil naar eigen zeggen niets meer kwijt over de hele zaak.