11 september 2001: van minuut tot minuut

Op dinsdag 11 september 2001 werden de Verenigde Staten opgeschrikt door de zwaarste terreuraanslagen ooit gepleegd op het Amerikaanse grondgebied. Hier volgt een overzicht van de gebeurtenissen op die dag, uitgedrukt in de lokale tijd (zes uur later in onze tijd).

08.45 uur: Het gekaapte passagiersvliegtuig Vlucht 11 van American Airlines, opgestegen vanuit Boston, Massachusetts, boort zich in de noordelijke toren van het World Trade Center in New York City. Het toestel explodeert en slaat een gat in de hoogste verdiepingen van de toren. Aan boord van het vliegtuig zijn 92 mensen aanwezig.

09.03 uur: 18 minuten later vliegt een tweede gekaapt vliegtuig door de zuidelijke toren van het World Trade Center. Vlucht 175 van United, met 65 mensen aan boord, is eveneens opgestegen vanuit Boston. Zowel de noordelijke als de zuidelijke toren staan in brand.

09.17 uur: Op vraag van The Federal Aviation Administration worden alle luchthavens in New York City gesloten.

09.21 uur: Ook alle tunnels en bruggen in New York en New Jersey worden gesloten.

09.30 uur: President Bush spreekt zijn landgenoten toe vanuit Sarasota, Florida. Hij zegt dat de VS “mogelijk getroffen is door een terroristische aanval."

09.40 uur: De luchtverkeersleiding legt al het vliegverkeer in de Verenigde Staten stil. Het is de eerste keer ooit dat dit op nationaal vlak gebeurt in het land.

09.43 uur: Vlucht 77 van American Airlines boort zich in een vleugel van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington. Er zijn 64 mensen aan boord van dat vliegtuig.

09.45 uur: Het Witte Huis wordt ontruimd.

09.57 uur: President George W. Bush vertrekt uit Florida. Hij gaat naar een luchtmachtbasis in Louisiana.

10.05 uur: De zuidelijke toren van het World Trade Center in New York stort als een kaartenhuisje in elkaar. Een gigantische stofwolk verspreidt zich in en om de grootstad.

10.08 uur: In het Lafayette Park tegenover het Witte Huis patrouilleren geheime agenten met automatische geweren.

10.10 uur: Een deel van het Pentagon stort in.

10.10 uur: Op datzelfde tijdstip stort een vierde gekaapt vliegtuig neer in Somerset County in de Amerikaanse staat Pennsylvania, ten zuidoosten van Pittsburgh. Het gaat om Vlucht 93 van United Airlines die op weg was van Pittsburg naar San Fransisco. Het toestel heeft 44 mensen aan boord.

10.13 uur: In New York wordt het gebouw van de Verenigde Naties ontruimd.

10.22 uur: Massale evacuaties in Washington van de Wereldbank en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie.

10.24 uur: Alle vluchten onderweg naar de VS worden omgeleid naar Canada.

10.28 uur: Na de zuidelijke toren stort nu ook de noordelijke toren in van het World Trade Center. Een enorme wolk van puin en rook komt vrij.

10.45 uur: In Washington worden alle federale kantoorgebouwen geëvacueerd.

10.46 uur: Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell breekt zijn bezoek aan Zuid-Amerika af.

10.48 uur: De politie bevestigt officieel dat een vliegtuig is neergestort in Pennsylvania.

10.53 uur: De voorverkiezingen van New York, die normaliter dinsdag worden georganiseerd, worden uitgesteld.

10.54 uur: Israël stopt tijdelijk alle diplomatieke missies.

10.57 uur: George Pataki, de gouverneur van de staat New York, meldt dat alle kantoren van de overheid gesloten zijn.

11.02 uur: De burgemeester van New York, Rudy Giuliani, roept alle inwoners van zijn stad op om thuis te blijven. Hij beveelt ook de ontruiming van het zuidelijke deel van Manhattan.

11.18 uur: Een officiële bevestiging van American Airlines dat twee van haar vliegtuigen vermist zijn.

11.26 uur: United Airlines bevestigt officieel dat Vlucht 93 is neergestort in Pennsylvania.

11.59 uur: Diezelfde vliegtuigmaatschappij bevestigt ook het verlies van Vlucht 175 van Boston naar Los Angeles.

12.04 uur: De luchthaven Los Angeles International wordt geëvacueerd. Drie getroffen vliegtuigen hadden immers die luchthaven als eindbestemming.

12.15 uur: In navolging van de luchthaven in LA wordt nu ook de internationale luchthaven van San Francisco ontruimd en stilgelegd. Vlucht 93 had normaal gezien op deze luchthaven moeten aankomen.

12.15 uur: De Immigratie- en Naturalisatiedienst aan de grens met Mexico en Canada wordt in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Over het sluiten van de grenzen is er nog geen beslissing gevallen.

12.30 uur: De luchthavenleiding zegt dat er op dit moment nog 50 vliegtuigen aanwezig zijn in het Amerikaanse luchtruim. Geen van die vluchten wordt als gevaarlijk bestempeld.

13.04 uur: Vanaf de luchtmachtbasis Barksdale in Louisiana zegt president Bush dat alle veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Zo wordt onder meer het Amerikaanse leger wereldwijd in een hoge staat van paraatheid gebracht. Bush roept ook op om te bidden voor de slachtoffers van de aanvallen. “Vergis jullie niet, de Verenigde Staten zullen de verantwoordelijken voor deze laffe aanvallen opsporen en straffen.”

13.27 uur: De stad Washington roept de noodtoestand uit.

13.44 uur: Het Pentagon bevestigt dat de Amerikaanse marine troepen vanuit Norfolk naar New York worden gestuurd.

13.48 uur: President Bush verlaat Barksdale. Hij reist door naar Nebraska.

14.00 uur: De FBI heeft het voor het eerst over een vermoeden dat de vier vliegtuigen zijn gekaapt en meer dan waarschijnlijk een onderdeel zijn van een grote gecoördineerde terroristische aanval.

14.30 uur: Alle commerciële vluchten worden uitgesteld tot woensdagmiddag 12 september.

14.49 uur: Op een persconferentie meldt burgemeester Giuliani dat het openbaar vervoer in New York grotendeels wordt hervat. Over het aantal slachtoffers blijft hij op de vlakte. “Ik durf niet te speculeren, het zijn er meer dan we kunnen bevatten.”

15.55 uur: Karen Hughes, een adviseur van de president, zegt dat Bush naar een geheime locatie is gebracht (later werd duidelijk dat het om een luchtmachtbasis in Nebraska gaat). Van daaruit is hij in contact met de Nationale Veiligheidsraad. Vicepresident Dick Cheney en nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice verblijven in een veilige kamer in het Witte Huis. Minister van Defensie Donald Rumsfeld is in het Pentagon.

15.55 uur: Voor het eerst wordt een schatting gemaakt van het aantal slachtoffers. Burgemeester Giuliani heeft het over 200 zwaargewonden in New York op een totaal van 2.100 verwonden.

16.00 uur: Voor het eerst valt de naam van Osama bin Laden. Aan CNN zeggen Amerikaanse functionarissen dat er aanwijzingen zijn dat Bin Laden betrokken is bij de aanslagen.

16.10 uur: Gebouw 7 van het World Trade Center staat in brand.

16.30 uur: President Bush verlaat Nebraska. Hij vliegt met zijn Air Force One naar hoofdstad Washington.

17.20 uur: Na de noordelijke en de zuidelijke toren stort ook gebouw 7 van het World Trade Center in. Het gebouw van 47 verdiepingen gaat volledig tegen de vlakte.

17.30 uur: Amerikaanse functionarissen zeggen dat het neergestorte vliegtuig in Pennsylvania vermoedelijk op weg was naar Camp David, Capitol Hill of het Witte Huis.

18.10 uur: Burgemeester Giuliani roept de inwoners van New York op om morgen (woensdag) thuis te blijven.

18.40 uur: Minister van Defensie Rumsfeld zegt op een persconferentie dat zijn ministerie morgen (woensdag) weer open zal zijn.

18.54 uur: President Bush komt aan in het Witte Huis.

19.02 uur: Het Mariott Hotel nabij het WTC-complex staat op het punt van instorten.

19.45 uur: Volgens de politie van New York worden 78 agenten vermist. Ook zouden ruim de helft van de 400 brandweermannen die onmiddellijk na de aanslag ter plekke waren, overleden zijn.

20.30 uur: VS-president Bush spreekt zijn landgenoten toe vanuit het Witte Huis. “Duizenden mensenlevens zijn plotseling beëindigd door toedoen van het kwaad. De daden hebben staal verbrijzeld, maar ze kunnen het staal van de Amerikaanse besluitvaardigheid niet beschadigen.” Hij sluit af met de volgende zin: “We zullen geen onderscheid maken tussen de terroristen die deze daden hebben gepleegd en degenen die hen bescherming hebben geboden.”

Meest gelezen