"De Wetstraat zonder auto's: uniek!"

In 33 steden en gemeenten is vandaag een autovrije zondag gehouden. In Gent, Antwerpen en Brugge bleef de auto aan de kant van 10 tot 18 uur, in Brussel en Mechelen van 9 tot 19 uur. Daarnaast waren er ook een hoop kleinere gemeenten die deelnamen. In Brussel haalden heel wat mensen hun fiets van stal.
Wetstraat, Brussel

Alleen hulpdiensten, taxi's en mensen met een speciaal pasje mochten de weg op in de autovrije zones. De NMBS en De Lijn boden een speciaal ticket aan, de MIVB reed in Brussel gratis tussen 9 uur 's ochtends en 19 uur 's avonds.

Talloze Brusselaars haalden voor de gelegenheid hun tweewieler boven en merkten dat fietsen in de heuvelige straten van de hoofdstad niet overal even makkelijk is. Maar ook veel wandelaars, skeelers en zelfs ruiters waagden zich op de openbare weg.

En er was de jaarlijks weerkerende wrevel. Fietsers zuchtten over het rijgedrag van sommige bestuurders en omgekeerd merkten die dat voetgangers en fietsers de verkeerslichten nog meer dan anders vrolijk negeerden. Vooral de Wetstraat trok vandaag een boel tweewielers. "Fietsen in een zo goed als autovrije Wetstraat. Heerlijk!", riep een jonge vader.

De Brusselse staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!) heeft nog eens benadrukt dat Brussel het bij één autoloze zondag per jaar zal houden. De Lille verkiest een eenmalig maar goed uitgebouwd evenement. "Er moeten voldoende activiteiten errond zijn zodat mensen de klik kunnen maken", aldus de staatssecretaris. De autoloze zondag kost het gewest in totaal zo'n miljoen euro, onder meer door het inzetten van extra agenten en het gratis maken van het openbaar vervoer.

Meest gelezen