Wolf is terug in België, na ruim een eeuw

In Gedinne, in de provincie Namen, is deze zomer een wolf waargenomen, de eerste in ons land in meer dan een eeuw. Dat heeft het Eén-programma "Dieren in nesten" vastgesteld.

In juli werden in Gedinne acht schapen doodgebeten. Vermoed werd dat een lynx daarvoor verantwoordelijk was. De televisieploeg van "Dieren in nesten" wilde het dier op heterdaad betrappen en stelde een verdekte camera op bij een prooi, een schaap. Enkele dagen later konden ze op de beelden zien hoe een hondachtig dier dat leek op een wolf van het schaap at en het dier vervolgens het bos in sleurde.

Aanvankelijk twijfelde de ploeg of het om een wolf of een wolfshond ging. Maar de Franse wolvendeskundige Erik Marboutin neemt die twijfels resoluut weg. Volgens hem heeft het dier alle typische kenmerken van een wolf, terwijl een wolfshond die nooit allemaal heeft. "Je ziet goed de typische witte markering in zijn gezicht, die anders gevormd is dan bij bijvoorbeeld een Husky of een Duitse herdershond. Zijn vacht is donkergrijs op de rug en helderder opzij en onderaan. Ook zijn staart is typisch wolf: kort en hangend. Dit is een wolf. Zonder twijfel."

Bovendien beweegt het dier zich ook als een wilde wolf. "Hij gedraagt zich voorzichtig en onzeker. Hij neemt een volwassen schaap van minstens 45 à 50 kilogram in zijn muil en sleurt het zonder moeite mee. Dat getuigt van een enorme kracht en dat wijst erop dat jullie zeker met een wolf te maken hebben", aldus Marboutin.

Om echt 100 procent zeker te zijn, zou nog DNA-onderzoek moeten worden uitgevoerd, maar helaas werden geen haren of uitwerpselen gevonden.

Niet dezelfde wolf als in Nederland

Volgens Marboutin is deze wolf niet dezelfde als het roofdier dat deze maand in de Veluwe in Nederland werd gespot. "De Veluwe ligt een eind van de Ardennen, maar een wolf verplaatst zich op één nacht tot 40-50 kilometer. Theoretisch zou het dus om hetzelfde dier kunnen gaan. Maar op de beelden die ik gezien heb, leek de wolf in Nederland helemaal niet op dit exemplaar."

Marboutin vermoedt dat dit dier uit Frankrijk komt, mogelijk zelfs uit de Alpen of Italië. Het is al langer geweten dat Franse wolven noordwaarts trekken en een terugkeer van de wolf in onze contreien is dan ook "zeer aannemelijk", aldus Marboutin.

Het dier is intussen verdwenen en zit mogelijk al honderden kilometers verder. Er werden intussen ook geen dode schapen meer gevonden, noch andere wolven gefilmd. Toch sluit Marboutin niet uit dat er binnen dit en 5 jaar weer wolven zijn in ons land. "Het feit dat deze wolf in België opduikt, wil zeker zeggen dat de soort aan een terugkeer naar ons land werkt."

In januari zendt Dieren in nesten de hele reportage uit.

Feiten over wolven

  • In tegenstelling tot wat in sprookjes wordt verteld, zijn wolven ongevaarlijk voor de mens. Ze zijn immers bang van mensen en zullen dus eerder vluchten dan aanvallen. Schapen en wilde dieren moeten dan weer op hun tellen passen.
  • Normaal doodt een wolf zijn prooi en zal hij de volgende dagen terugkeren om voort te eten. In Gedinne maakten ze de "fout" om de kadavers te verwijderen. Daardoor doodde de wolf dus elke keer opnieuw een dier en vielen uiteindelijk acht slachtoffers.
  • In ons land is al meer dan een eeuw geen wolf waargenomen. De laatste wolf werd gedood in 1898 in Virton. Intussen zijn de dieren een beschermde soort en mogen ze dus niet gedood worden.

Meest gelezen