"Obama in luier" verdeelt buurtbewoners

In New Orleans vinden niet alle buren van Timmy Reily zijn initiatief om de VS-president te bekritiseren door hem een luier aan te doen even smaakvol. Vorige week kwam het zelfs tot een protestactie van een zestigtal mensen voor zijn deur. Maar Reily wil niet wijken en beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. En dus blijft een huilende Obama in luier voorlopig in zijn tuin, weliswaar gericht op de straat, staan.

Op de affiche wordt Obama als een baby voorgesteld die allerlei kinderachtige excuses zoekt voor het falen van zijn politiek. Er wordt vooral verwezen naar anderen, die de oorzaak zouden zijn van zijn eigen falen. Een aantal buurtbewoners zijn er niet over te spreken. "Dit is onaanvaardbaar. Ik denk dat iedereen daarmee kan akkoord gaan", "Neem dat verdomde bord onmiddellijk naar beneden", "Dit is niet alleen een beschuldiging voor de president, maar voor alle burgers van dit land" en "Dit gaat verder dan de politiek. Het heeft te maken met een gebrek aan fatsoen", klonk het op de plaatselijke nieuwszender WDSU.

Ook de vroegere burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, probeerde Reily op andere gedachten te brengen. Maar het mocht niet baten. In een interview op de lokale radiozender WRNO-Radio zei Reily: "Ik heb een heleboel frustratie opgebouwd, omdat ik niet akkoord ga met de richting die dit land ingeslagen is. Het bord geeft mijn gevoelens over Obama weer. Er zijn veel mensen die mijn mening steunen." Hij betreurt dat het voorval uitgedraaid is op een rassenkwestie, terwijl het voor Reily louter om politieke keuzes gaat.

Ook de politie bevestigde dat "Reily het recht heeft zijn mening wereldkundig te maken, ook al is het bord beledigend voor sommigen". Raadslid Susan Guidry zei op nieuwszender WWL TV dat ze alle mogelijkheden zal uitzoeken om het bord weg te krijgen, zonder afbreuk te doen aan de vrijheid van meningsuiting.

lees ook