"Ronald Janssen wil altijd de controle behouden"

Op het assisenproces tegen Ronald Janssen in Tongeren zijn foto's en filmbeelden getoond van de reconstructies van de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Pauwels. Het viel daarbij op dat Janssen zelf niet actief heeft deelgenomen en dat hij zich toen ook al niet veel meer herinnerde.

In de rechtszaal kregen vandaag de juryleden een beeld van Janssen hoe hij zich gedroeg tijdens het onderzoek. Tijdens de wedersamenstellingen bleef Janssen meestal aan de kant staan. Hij herinnerde zich naar eigen zeggen niet veel meer en liet een politieman zijn rol spelen (tekening bovenaan).

Zo staat Janssen bij de constructie van de moord op Van Uytsel ernaar te kijken met zijn handen in zijn zakken. Al wat hij kan zeggen is: "Ik weet het niet meer, ik zie die beelden niet meer." Woorden die hij de afgelopen dagen tijdens het proces ook al gebruikte. Alleen als de speurders hem tijdens de reconstructie vragen om een pop, die van Uytsel voorstelt, in te pakken, werkt hij actief mee: hij knoopt het pak met de pop hardhandig dicht.

Ook tijdens de reconstructie van de moorden op Appeltans en Pauwels zegt Janssen regelmatig dat hij bijna niets meer weet. De Hasseltse onderzoeksrechter Kris Gruyters vermoedt dat Janssen op die manier de controle wil behouden. Zo kan hij zich niet inleven in het leed van de nabestaanden, maar legt hij wel bekentenissen af om zijn eigen kinderen nog meer verdriet te besparen.