"Zelfs in crisis houdt België goed stand"

Tijdens haar bezoek aan Brussel looft de Braziliaanse president Dilma Rousseff de weerbaarheid van de Belgische economie. Rousseff is op het Egmontpaleis ontvangen door premier Yves Leterme (CD&V).

"Zelfs in deze tijden van crisis houdt de economie in België goed stand", zei Rousseff tijdens een ontmoeting met premier Yves Leterme. "We wisten al langer dat het feit dat wij het beter doen dan gemiddeld in de eurozone niet onopgemerkt is voorbijgegaan", luidt diens reactie.

Rousseff zelf bracht het gesprek op de toestand van de Belgische economie. Ze feliciteerde Leterme met de goede resultaten die ons land optekent, ondanks de schuldencrisis die nog steeds volop woedt in de eurozone. Dat de president van Brazilië zich lovend uitlaat over ons land, is niet zonder enig belang. Brazilië is een van de vier BRIC-landen, opkomende grootmachten met een snel groeiende economie.

Voor wat de heersende schuldencrisis betreft, wees Rousseff ook nog op de gelijkaardige crisis die Latijns-Amerika in de jaren 80 en 90 heeft doorgemaakt. "Alleen maar drastische fiscale maatregelen nemen, zorgt voor bijkomende moeilijkheden en stagnatie. Uit de crisis proberen geraken zonder te investeren of zonder de binnenlandse koopkracht te stimuleren, is moeilijk", luidt haar conclusie.

Sinds de Partido dos Trabalhadores (Arbeiderspartij) van Dilma Rousseff en haar voorganger Luiz Inacio "Lula" da Silva in 2002 aan de macht is, heeft Brazilië een enorme economische groei gehad. Dat heeft te maken met een strak fiscaal beleid enerzijds en het Programa de Aceleração de Crescimento (Programma voor versnelde groei) anderzijds.

Sinds 2008 is Brazilië zo goed als schuldenvrij. De economie blijft gezond groeien, en dat heeft veel te maken met de groter wordende Braziliaanse middenklasse, die de binnenlandse consumptie aanzwengelt.