Amanda Knox vrijgesproken van moord op huisgenote

In Italië is de Amerikaanse Amanda Knox (24) in hoger beroep vrijgesproken van moord. Met die uitspraak komt een eind aan een rechtszaak die Italië en de VS al jaren bezighoudt. Knox barstte in huilen uit toen ze het verdict hoorde. De familie van de vermoorde Meredith Kercher bleef verbijsterd achter in de rechtszaal.

Amanda Knox werd in 2009 veroordeeld tot 26 jaar cel wegens het ombrengen van haar Britse huisgenote Meredith Kercher tijdens een uit de hand gelopen seksspel. Knox zou daarbij hulp hebben gehad van haar ex-vriend Raffaele Sollecito en van Rudy Guede.

Het lichaam van Kercher werd halfnaakt en met een doorgesneden keel gevonden in het appartement van de Britse en Knox in Perugia. Kercher en Knox verbleven in Italië als uitwisselingsstudenten.

Knox heeft altijd haar onschuld staande gehouden. Maar de openbare aanklager beschreef haar in eerste aanleg als "extreem narcistisch, boosaardig, agressief, manipulatief en theatraal". Ze kreeg in de media de bijnaam "Foxy Knoxy". Ook werd op een mes DNA van Knox en Sollecito gevonden. Maar de verdediging heeft dat bewijsmateriaal altijd in twijfel getrokken, omdat onderzoekers net na de moord niet de normale procedures zouden gevolgd hebben. Zo zou het bewijs besmet geraakt kunnen zijn.

In hoger beroep oordeelde de rechter dat het DNA van Knox in onvoldoende mate is aangetroffen op het mes om er conclusies aan te verbinden.

Knox benadrukte vandaag nog dat ze niet vermoord en verkracht heeft. "Ik ben niet wat ze zeggen dat ik ben. De verdorvenheid, het geweld, het gebrek aan respect voor het leven - ik heb niet gedaan wat ze zeggen dat ik heb gedaan. Ik wil na vier jaar (celstraf, red.) naar huis en verder met mijn leven", luidde het.

In beroep werd ook Sollecito vrijgesproken. Hij werd eerder veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Guede ging ook al in beroep, maar werd niet vrijgesproken. Zijn celstraf werd gereduceerd van 30 naar 16 jaar cel.