Artillerie beschiet Sirte in Libië

In Libië hebben de voormalige rebellen een nieuw offensief geopend tegen de havenstad Sirte, een van de laatste bolwerken van Moe'ammar al-Khaddafi. De humanitaire situatie in de stad zou alsmaar slechter worden.

De voorbije dagen was het rustiger rond de havenstad Sirte aan de Middellandse Zee, maar vandaag is de stad opnieuw massaal beschoten met artillerie en raketten.

De Nationale Overgangsraad van de vroegere rebellen wil zo de weg openen voor een nieuwe aanval op de stad. Met de verovering van Sirte hoopt het nieuwe regime om het verzet van de troepen van Khaddafi te breken en zo een einde te maken aan de burgeroorlog.

Humanitaire organisaties vrezen wel voor de burgerbevolking in Sirte. Vandaag zijn opnieuw honderden mensen weggevlucht uit de stad, waar de toestand alsmaar slechter wordt. Er zou gebrek zijn aan zowat alles, van voedsel tot medicijnen en brandstof. Het is overigens nog altijd niet duidelijk of Khaddafi zelf in Sirte verblijft.

Evacuatie van zwarte buitenlanders

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft intussen 1.200 gastarbeiders uit de zuidelijke buurlanden geëvacueerd uit de oasestad Sabha in de woestijn. 

Die stad is onlangs veroverd door het overgangsregime in Libië. Daar wonen veel mensen uit Zwart-Afrika en die worden door de nieuwe machthebbers beschouwd als huurlingen van het Khaddafi-regime. Een konvooi van 15 vrachtwagens en bussen heeft die mensen nu overgebracht naar Tsjaad, van waar ze naar hun thuisland zullen worden gebracht.