Betogers in Manhattan: "We blijven nog lang"

In Manhattan, het financiële district van New York, wordt de groep van betogers steeds groter. De groep raakt ook steeds beter georganiseerd. Er is permanent online berichtgeving, er is een medisch centrum en er is juridische hulp voor betogers die worden opgepakt.

Drie weken geleden had een dozijn studenten zich geïnstalleerd in Zuccotti Park, een kleine plaats bij Broadway. Sindsdien is het aantal betogers alleen maar toegenomen. Niet alleen in New York maar ook in andere steden zijn er al protestacties geweest.

De manifestanten protesteren naar eigen zeggen tegen de hebzucht van de bedrijven, de sociale ongelijkheid, de wereldwijde klimaatsverandering en andere wereldproblemen.

"Het gaat erom dat de financiële industrieën hier in Wall Street de economische problemen hebben veroorzaakt en ze dragen niet hun eerlijk deel bij tot de oplossing van het probleem", zegt Denise Martinez, een van de manifestanten.

Gisteren zijn enkele honderden betogers naar Brooklyn Bridge getrokken om deze te voet -op de baanvakken voor auto's- over te steken. Volgens de betogers hadden ze de toestemming van de politie, de politie ontkent dat en heeft zo'n 700 betogers opgepakt (foto links). De meesten zijn inmiddels vrijgelaten.

De betogers zijn niet van plan om hun protestactie snel stop te zetten. "We zullen blijven zo lang we kunnen", zegt de 19-jarige Kira Moyer-Sims. "De autoriteiten dachten dat we al lang opgegeven zouden hebben, maar we blijven hier nog lang."

"We zijn hier niet om Wall Street neer te halen. Het is niet rijk tegen arm. Het gaat erom dat het grote geld bepaalt welke politici verkozen raken en welke programma's bijgevolg geld krijgen", zegt manifestante Jackie Fellner.