Blood and Honour geweerd in zaal in Kuurne

In Kuurne heeft de burgemeester een bijeenkomst van de extreem-rechtse groepering Blood and Honour verboden, omdat er Ezelsfeesten waren in Kuurne en alle bijeenkomsten gemeld moesten worden aan de politie volgens een tijdelijk nood- en interventieplan.

De uitbater van Zaal Middenstand dacht dat hij zijn zaal had verhuurd voor een benefietactie. Pas toen de zaal werd klaargezet, merkte hij dat het om Blood and Honour ging en hij waarschuwde de politie.

Burgemeester Carl Vereecke besliste om de bijeenkomst te verbieden, omdat het niet veilig was: het nood- en interventieplan was niet berekend op zoveel volk. "Ik ben dat dan gaan zeggen tegen die mensen. De politie was wat bang voor mijn veiligheid, maar ik was goed omringd. Ik heb het uitgelegd en de mensen zijn vertrokken. Ze hebben mij niet bedreigd, er was geen geweld."

Vereecke pleit nu voor een algemeen nood- en interventieplan in gemeenten, zodat alle bijeenkomsten van meer dan 100 mensen gemeld moeten worden aan de politie.