Griekse begrotingstekort blijft ontsporen

De Griekse regering heeft bij het parlement de begroting ingediend. Zoals gisteren aangekondigd, zijn de cijfers slechter dan verwacht en daarom vlotten de gesprekken over een nieuwe schijf van EU/IMF-noodhulp niet.

Gisteren had Athene bekendgemaakt dat het tekort dit jaar zou oplopen tot 8,5% van het bruto binnenlandse product. Dat is bijna een procent slechter dan eerder was overeengekomen met de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds (IMF). Volgend jaar zou het tekort 6,8% bedragen terwijl eerder 6,5% was beloofd.

In het begrotingsvoorstel dat nu aan het parlement wordt voorgelegd, blijkt dat Athene weliswaar drastisch snoeit in de uitgaven -zo worden 30.000 ambtenaren de deur gewezen- maar toch blijft het in de begroting zoeken naar het begin van een kentering in positieve zin.

Zo zou de Griekse economie dit jaar krimpen met 5,5% en volgend jaar nog eens met 2,5%. De werkloosheid zou volgend jaar stijgen tot 16,4%. De besparingen hebben dus wel degelijk een zware impact op de toch lamentabele Griekse economie.

Opvallend is dat de schuldenberg ondanks de ingrijpende maatregelen nog zal stijgen van 356,5 miljard euro (161,8% van het bbp) dit jaar tot 371,9 miljard (172,7% van het bbp) volgend jaar.

En wat nu?

Het is dan ook niet toevallig dat de "trojka" nog altijd geen groen licht heeft gegeven voor de uitbetaling van de volgende schijf van 8 miljard van het noodfonds van de EU en het IMF voor Griekenland.

De vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF zijn nog altijd in Athene. De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos maakte zich eerder weliswaar sterk dat de volgende schijf noodhulp op komst was, maar door de aanhoudende problemen, is dat nog niet zeker.

Vandaag komen de ministers van Financiën van de eurozone samen in Luxemburg en dus zal ook Venizelos daar uitleg mogen komen geven. De ministers staan nu wel voor een cruciale impasse: moet de volgende schijf van 8 miljard worden uitbetaald, ook als Griekenland de voorgestelde criteria niet haalt?

Als dat geld er niet komt, kan Griekenland midden deze maand een aantal schulden niet betalen en gaat het land bankroet. Dat zal dan wereldwijd, maar vooral in Europa een aantal banken in de problemen kunnen brengen. Zelfs als die schijf er komt en een onmiddellijk bankroet vermeden wordt, blijft de vraag of er nog animo is om Griekenland te blijven helpen of een andere oplossing te vinden.