Griekse donderwolk hangt boven de beurzen

De onrust over de Griekse schuldenberg heeft de aandelenbeurzen opnieuw de dieperik ingejaagd. Na de sneer van Moody's krijgt Dexia opnieuw een forse tik.

Nu het Griekse begrotingsgat groter dreigt uit te vallen dan gedacht en de EU en het IMF nog altijd de vinger op de knip van nieuwe hulp houden, is de toorn van de beleggers gewekt.

Op Euronext Brussel valt vooral de koersduik van Dexia (-10,16%) op, te meer omdat het ratingkantoor Moody's een verlaagde waardering van drie filialen van Dexia niet uitsluit. Ook KBC (-8,77%) deelt in de klappen.De Bel-20 sloot met  een verlies van -1,62%.

In Parijs (-1,85%) kelderen de "usual suspects" zoals BNP Paribas (-4,64%) en Société Générale (-5,15%) die beiden ver in de Griekse Augiasstal verwikkeld zijn.

In Frankfurt staat de DAX op -2,28% en in Londen daalde de FTSE-100 met  -1,03% af.

Vanochtend waren de openingsverliezen weliswaar groter, maar echt veel verbetering is er in de loop van de dag dus ook niet gekomen.

Ook in New York gaan de zaken niet echt goed. De Dow Jones sloot 2,4% lager, de Nasdaq zelfs 3,3%.

Het is overal iets

Vanochtend waren de Aziatische beurzen ook al de dieperik ingedoken. In Tokio bedroeg het verlies -1,8%, maar in Hongkong ging de Hang Seng met -4,4% achteruit. De euro stond vanochtend op 1,333 dollar en dat is het laagste peil in acht maanden.

Zoals bekend wegen de crises en onzekerheid over de munten en de banken in de eurozone en de Verenigde Staten door. Japan kampt nog altijd met energieproblemen en de gevolgen van de aardbeving/tsunami/kernramp van acht maanden geleden.

Nu er blijkbaar ook zand in de machine komt van de groeimotor China, lijken alle vier grote sterkhouders van de wereldeconomie in de problemen te komen. De overige groeilanden zoals India en Brazilië zijn voorlopig nog niet sterk genoeg om aan de kop van het peloton te gaan rijden. Een echte doorbraak in de Griekse schuldencrisis zou daarom voor wat soelaas kunnen zorgen.