Ondergedoken auteur krijgt literatuurprijs

De Spaanse auteur Joseba Sarrionandia, die als lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA ondergedoken leeft, heeft een literatuurprijs gekregen van de regering van de autonome regio Spaans Baskenland.

De 53-jarige Sarrionandia is een van de meest productieve en meestgelezen Baskische auteurs.

Begin jaren 80 werd hij wegens zijn lidmaatschap van de ETA veroordeeld tot een jarenlange straf. In 1985 ontsnapte hij op spectaculaire wijze. Nadat een zanger was opgetreden in de gevangenis, verstopte hij zich samen met een medegevangene in een van de geluidsboxen en liet hij zich uit zo de gevangenis smokkelen. Sindsdien leeft hij ondergedoken. 

De regionale regering van Baskenland beklemtoont dat Sarrionandia gekozen is door de literaire jury, maar dat ze die keuze aanvaardt. De regering zal het prijzengeld, 18.000 euro, wel bijhouden tot hij "zijn situatie bij Justitie heeft opgeklaard".